Instructies

4 personen

Het knäckebröd

1

Verwarm de oven voor tot 210 °C.

150 g speltbloem, 150 g roggebloem, 100 g tarwebloem, zout, 2 el sesamzaadjes, 2 el zonnebloempitten, 1 el lijnzaad, 1 el maanzaad
2

Meng de speltbloem met de roggebloem en de tarwebloem in de kom van de keukenmachine. Voeg er een snuif zout, de sesamzaadjes, de zonnebloempitten, het lijnzaad en het maanzaad aan toe.

2 el koolzaadolie
3

Laat de keukenmachine draaien. Voeg er de koolzaadolie aan toe.

8 g gist, 250 ml Water
4

Los de gist op in het lauwe water. Giet het bij de droge ingrediënten en meng alles in de keukenmachine tot een elastisch deeg.

5

Bestuif een siliconenmatje (of een vel bakpapier) met een beetje bloem en leg het op een bakplaat. Leg er het deeg op en bedek met een tweede matje.

6

Rol het deeg tussen de twee matjes dun uit met een deegrol.

7

Bestrijk het deeg met wat extra koolzaadolie.

8

Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.

9

Draai hot crackers ongeveer een laat nog eens 10 minuten bakken.

10

Haal het knäckebröd uit de oven en laat het afkoelen.

De hummus

2 teentjes Look
11

Kneus en pel de knoflook.

1 blik Kikkererwten
12

Giet de kikkererwten af.

zout
13

Breng water aan de kook met een snuif zout. Kook de kikkererwten met de knoflook 5 minuten. Giet af en laat uitlekken.

1 Rode bieten, 2 el Zure room, 2 el tahini, 0,5 limoenen, cayennepeper, komijnpoeder
14

Snijd de rode biet in stukken en doe ze in de hakmolen met zure room, tahini, limoensap, een snuif zout, cayennepeper en komijnpoeder. Mix tot een glad mengsel.

15

Doe er de kikkererwten en de knoflook bij en mix tot hummus.

16

Laat de hummus rusten in de koelkast.

De salade

4 stengels groene selder
17

Gebruik de stengels uit het hart van de selder. Spoel ze en snijd ze in niet te kleine stukken.

1 appel
18

Snijd de appel in reepjes.

koolzaadolie, appelazijn, pepers, zout
19

Meng de selder met de appel. Breng op smaak met koolzaadolie, appelazijn, peper en zout.

2 Rode bieten
20

Snijd de rode bieten in julienne en meng ze vlak voor het serveren door de salade.

Afwerken en serveren

21

Doe de hummus in een grote kom.

Munt, koriander
22

Leg de salade op de hummus. Werk af met blaadjes koriander en munt.

400 g gerookte zalm
23

Verdeel er de gerookte zalm over.

1 snuifje Za'atar
24

Kruid met wat za’atar.

25

Breek het knäckebröd in stukken en serveer het bij de salade.