Instructies
4 personen
Gekonfijte aardappel met gerookte makreel en veldsla
8 aardappelen, 350 g gerookte makreel, 100 g veldsla, 2 teentjes Look, 0,5 bosjes Bieslook, 2 takjes tijm, 2 blaadje laurier, 1 takje rozemarijn, 1 Steranijs, 1 chilipeper, 0,5 citroenen, 150 g Zure room, 1 wasabi, 0,5 l olijfolie, 1 peper, 1 zout
1
Schil de vastkokende aardappelen.
2
Schenk de grote hoeveelheid olijfolie in een middelgrote pot of steelpan (met deksel). Voeg takjes tijm, een tak rozemarijn, blaadjes laurier, een steranijs, een gedroogd chilipepertje, en de gekneusde tenen look toe.
3
Kruid de olie met zout en wat peper. Verhit ze op een matig vuur. Vermijd dat de olie kokend heet wordt, maar laat alle ingrediënten gerust zacht pruttelen.
4
Snij de aardappelen in dikke schijfjes. (ongeveer 1,5 cm breed). Doe ze in de olie en zet het deksel op de pot. Zet het vuur zacht en confijt ze in zo’n 12 tot 15 minuten. Controleer regelmatig de gaarheid.
5
Spoel de blaadjes veldsla in ruim water. Doe het voorzichtig en laat ze nadien uitlekken.
6
Doe de zure room in een mengschaal en voeg een voorzichtig toefje wasabi toe. Proef en voeg naar smaak meer van de scherpe Japanse sushi-mosterd toe.
7
Werk de dressing af met een beetje citroen- of limoensap en een snuifje zout.
8
Snipper de pijpjes bieslook piepklein en roer het groen door de koude saus.
9
Pluk het vlees van de gerookte makreel los. De graat kan je in één vlotte beweging verwijderen. Controleer zorgvuldig of er nog kleine (zij)graatjes in de pluksels visvlees achterbleven.TIP: Kies gerust voor je favoriete gerookte vis. Bv. gerookte forel, haring…
10
Laat de geconfijte aardappelen uitlekken. De kruidige olijfolie kan je nog hergebruiken!
11