Instructies

4 personen

Het gehaktbrood

1.000 g gehakt, 250 g Belgische kaas, 2 el mosterd, 100 g paneermeel, 1 tl nootmuskaat, 1 klontje boter, 1 snuifje zout, peper, 1 eieren
1

Verwarm de oven voor tot 185 °C.

2

Meng het gehakt met mosterd, ei en broodkruim. Breng op smaak met nootmuskaat en eventueel een snuifje zout en wat peper.

TIPDe gehaktmengeling moet goed bewerkbaar zijn. Dat betekent dat je er balletjes van kan rollen zonder dat het vlees nog aan je handen plakt. Voeg eventueel wat paneermeel toe als het nog kleeft.
3

Snijd de kaas met korst in blokjes.

4

Meng de kaas door het gehakt.

5

Duw de buitenste blokjes kaas goed in het gehakt. Vorm met natte handen een egaal brood en leg het in een ovenschaal.

6

Leg enkele klontjes boter op het gehakt en zet in de voorverwarmde oven. Laat 50 tot 60 minuten bakken.

De aardappelpuree

1.000 g aardappelen, 0,1 l melk, boter, nootmuskaat, 1 snuifje zout
7

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.

8

Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water.

De witloof

8 witloof, 250 ml Water, 1 snuifje zout, peper
9

Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van het witloof. Snijd het in grote stukken.

10

Smelt een klontje boter in een pan en leg er het witloof in. Giet er 250 ml water bij, zet een deksel op de pan en laat gaar stoven.

Afwerken en serveren

2 eieren
11

Giet de aardappelen af. Plet ze tot een smeuïge aardappelpuree met melk, een klontje boter en 2 eierdooiers. De eiwitten kun je invriezen voor later gebruik.

12

Breng de aardappelpuree op smaak met zout en nootmuskaat.

13

Laat het witloof nog even bakken als het vocht is weg gekookt. Kruid met peper en zout.

14

Haal het gehaktbrood uit de ovenschaal met een paletmes en leg het op een snijplank. Snijd het in plakjes en serveer met witloof en puree. Geef er eventueel wat pickles of mosterd bij.