Instructies
4 personen
De bloemkoolsoep met grijze garnalen
500 g grijze garnalen
1
Pel de garnalen en houd de pantsers bij.
2
Smelt een klont boter in een grote pot.
2 ajuinen
3
Schil de ajuinen en snijd ze grof. Stoof ze aan in de boter.
1 stengel prei, 3 stengels selder
4
Snijd het groen van de prei en spoel het wit van de prei samen met de selder schoon onder koud stromend water. Snijd alles in grove stukken en stoof mee aan.
2 teentjes Look
5
Pel en plet de look. Laat meestoven.
2 bloemkolen
6
Haal de groene blaadjes van de bloemkool en haal de roosjes eraf. Snijd het merg van de bloemkool ook in stukken en doe alles mee in de pot. Hou enkele bloemkoolroosjes apart om te gebruiken als garnituur.
1 aardappel
7
Schil de aardappel en snijd ze in grove stukken. Doe ze mee in de pot.
2 blaadjes laurier, tijm, 2 l groentebouillon, witte peper, zout
8
Bevochtig alles met de groentebouillon en leg er een bouquet garni in van tijm en laurier. Breng op smaak met zout en witte peper.
9
Laat de groenten 45 minuten rustig garen onder een deksel. Ondertussen heb je tijd om de garnalenolie te maken.
De garnalenolie
10
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pot.
4 teentjes Look, 1 rode chilipeper, 1 duim gember, 1 Sjalotten
11
Schil ondertussen de look, de sjalot en de gember en snijd in kleine stukken. Snipper de rode chilipeper fijn.
limoenblaadjes
12
Doe alles samen met de garnaalkoppen en -pantsers in de hete olie. Voeg ook een paar limoenblaadjes toe.
1 tl Tomatenpuree
13
Roer wat tomatenpuree onder de garnaalpantsers en laat even trekken.
14
Zeef de geparfumeerde olie door een neteldoek en pers de handdoek goed uit. Giet de gezeefde olie daarna in een fles met hersluitbare dop en laat afkoelen.
De afwerking
0,2 l Room
15
Schep de soep in de blender en mix ze fijn. Giet de zijdezachte soep daarna terug in de pot en voeg de room toe.
16
Snijd de overige bloemkoolroosjes in kleinere roosjes en laat ze kort garen in de warme soep.
1 bakje Waterkers
17