Instructies

4 personen

Het deeg

575 g bloem, 25 g verse gist, 1 ei, 200 g Water, 100 g boter
1

Doe de bloem, de gist, het ei en het water in de mengkom van de keukenmachine. Snijd de zachte boter in blokjes en voeg ze toe.

15 g kardemom, 7 g zout
2

Voeg de kardemom en het zout toe en laat de machine met de deeghaak op de laagste stand 15 minuten draaien tot je een mooi elastisch deeg hebt.

TIPAls je het zout en de gist toevoegt, hou ze dan zeker ver genoeg van elkaar in het deeg. Zo niet, zal je deeg niet goed rijzen.
3

Dek het deeg af met een handdoek en laat het 1,5 uur rijzen op een tochtvrije plaats (kamertemperatuur).

De kaneelvulling

250 g boter, 175 g bruine suiker
4

Meng de zachte boter met de bruine suiker in een kom met een vork

25 g kaneel, 25 g Water
5

Doe het water samen met het kaneelpoeder in een aparte kom en laat het kaneelpoeder oplossen in het water. Roer het kaneelwater onder de gesuikerde boter.

Afwerking

6

Zet een muffinvorm klaar met papieren vormpjes. Laat de oven voorverwarmen tot 180 °C.

7

Smeer de bruine suikerpasta met boter en kaneel met een (palet)mes over het uitgerolde deeg uit.

8

Plooi het deeg dubbel en rol het even opnieuw uit. Snijd het deeg in repen van ongeveer een cm en draai de uiteinden van elke reep enkele keren om in de tegengestelde richting om ze spiraalvormig te maken. Draai de reepdeeg nu driemaal rond je vingers en je duim en haal het onderste stukje deeg door het gat tussen je wijsvinger en duim naar boven. Je legt er als het ware een knoop in. Herhaal tot alle repen deeg op zijn.

9

Schik de kaneelbollen in de papieren vormpjes en laat ze nog minstens 30 minuten rijzen.

1 eierdooier, 1 scheutje melk, handvol parelsuiker
10

Kluts een dooier met een scheutje melk en strijk de gebakjes in met dit mengsel. Strooi over elke bol wat parelsuiker.

11

Schuif de kaneelbollen 25 minuten in de oven op 180 °C. Laat ze even afkoelen en serveer ze met een tasje koffie of thee voor een echt Zweeds fika-moment.