Instructies

4 personen

De groenten

2 venkels, 12 aardappelen, 3 teentjes Look, tijm, 1 laurier, olijfolie
1

Gebruik een ruime braadslede die voldoende diep is. Verwarm de oven voor op 200°C.

2

Snij de venkels in kwarten en verwijder het taaie hart. Snij de groente in grove stukken en schik ze in de braadslede.

3

Spoel de ratte-aardappeltjes en snij ze ongeschild in grove stukken. Verdeel ze over de bodem van de braadslede.

4

Kneus de tenen look en leg ze tussen de stukken aardappel en venkel.

5

Doe de takjes tijm en de blaadjes laurier erbij en schenk een flinke scheut olijfolie over de schotel.

6

Rooster de venkel met aardappeltjes ongeveer 15 minuten in de hete oven van 200°C.

De zeebaars

1.000 g zeebaarzen, 1 limoen, 150 g kerstomaten, 1 scheutje Noilly Prat, olijfolie, peper, zout
7

Knip intussen de staart en de vinnen van de zeebaars.

8

Maak met een vlijmscherp mes kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in de beide flanken van de vis.

9

Bestrooi de vis langs beide zijden met peper van de molen en een snuif zout. Dankzij de insnijdingen kunnen de groenten ook gemakkelijk smaak afgeven aan het visvlees. Ze helpen ook om makkelijk te controleren of de vis gaar is.

10

Haal de braadslede uit de oven en leg de volledige zeebaars bovenop de groenten. Hou de oven warm.

11

Halveer de limoen in de lengte en knijp het sap over de visschotel. Snij de uitgeknepen limoenhelften vervolgens in kleine partjes en verdeel ze over de braadslede.

12

Spoel de kerstomaatjes en leg ze in hun geheel rond de zeebaars.

13

Druppel ook nog wat olijfolie en een scheutje Noilly Prat over de visschotel.

14

Zet de braadslede met vis opnieuw in de oven van 200°C. Het roosteren duurt tot 35 minuten. Controleer tussendoor even of de vis gaar is.

De afwerking

peterselie, dragon
15

Verwijder nadien de teentjes look die hun smaak hebben afgegeven.

16

Spoel wat blaadjes van de platte peterselie en de dragon. Scheur of versnipper de verse kruiden en strooi ze over de ovenverse zeebaars.

17

Druppel tenslotte nog wat fijne olijfolie over de bereiding en zet de braadslede pal in het midden van de tafel.

18

Het vel kan je makkelijk van de vis halen. Verdeel daarna het zachte visvlees onder de tafelgasten. Schep er de stukjes venkel en aardappel bij.