Instructies

4 personen

Wittewijnsaus

1 ui, 3 selderstengels, 0,2 l Noilly Prat, 0,2 l visfumet, 0,2 l Room, 2 takjes tijm, 2 blaadje laurier, 0,5 citroenen
1

In de keuken wordt witte wijn vaak vervangen door Noilly Prat, een droge Franse vermout.

2

Verhit een pot op een matig vuur. Laat daarin een klontje boter smelten.

3

Snipper de ui en de stengels selder grof. Stoof ze in de warme boter. Gooi er intussen ook de tijm en de laurier bij. Roer alles regelmatig om.

4

Zodra de groentjes glazig gestoofd zijn, schenk je een flinke scheut van de vermout bij. Roer regelmatig tot de vermout bijna volledig weggekookt is.

5

Schenk nu de visfumet in de pot, gevolgd door de room. Laat de saus 10 minuten inkoken op een zacht vuur.

6

Zeef de saus. De groentjes en de kruiden hebben hun werk gedaan, dus die gebruiken we niet langer.

7

Werk de saus af met een beetje vers citroensap. Roer, proef en voeg naar smaak extra citroensap toe.

8

Tip: Voeg voor mosterdsaus één eetlepel graanmosterd per vier personen toe en roer goed.