Instructies

4 personen

De witte chocolademousse

400 g Chocolade
1

Vul een kookpot met water. Breek de chocolade in een kom die op de kookpot past. Breng het water aan de kook en smelt de chocolade au bain-marie.

1 scheutje melk, 1 scheutje Grand Marnier
2

Doe er een scheutje melk en wat Grand Marnier bij. Roer de chocolade om en laat wat afkoelen. Test de warmte op je lip. De chocolade moet ongeveer lichaamstemperatuur hebben.

1 blaadje gelatine
3

Week de gelatine in koud water.

6 eiwitten
4

Klop de eiwitten stijf met de keukenmachine.

325 ml slagroom
5

Verwarm een klein scheutje room. Los er de uitgeknepen gelatineblaadjes in op.

6

Klop de rest van de slagroom op met de garde.

7

Spatel de opgeklopte slagroom door de chocolade.

8

Spatel er dan voorzichtig het eiwit door.

9

Span een stuk huishoudfolie over de kom en laat de chocolademousse opstijven in de koelkast.

De meringue

10

Verwarm de oven voor tot 90 °C.

5 eiwitten, 160 g kristalsuiker, 125 g bloemsuiker, 1 dopje amandelextract
11

Klop de eiwitten stijf met de keukenmachine. Doe er lepel per lepel de suiker en de bloemsuiker bij tijdens het kloppen. Voeg er tenslotte het amandelextract aan toe.

12

Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier of met een siliconen matje.

13

Strijk het opgeklopte eiwit uit op de bakplaat (of spuit toefjes).

14

Laat minstens 5 uur drogen in de oven.

Afwerken en serveren

1 ananas
15

Schil de ananas en verwijder de harde kern. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

16

Schep met een lepel een mooie quenelle van de chocolademousse. Leg op een bord. Doe er wat ananas bij.

handvol pistachenoten
17

Hak de pistaches wat fijner. Strooi ze over de mousse met ananas.

18

Verkruimel een beetje van de meringue over het dessert.

bloemsuiker
19

Zeef er wat bloemsuiker over.