Instructies
4 personen
Voorbereiding
1
Laat de portie boter op kamertemperatuur komen, zodat je ze mals kan verwerken.
Het beslag
200 g amandelpoeder, 75 g bloem, 120 g kristalsuiker, 40 g boter, 1 eiwit, 3 vijgen, 1 vijgenconfituur, 1 scheutje rode porto
2
Weeg de juiste hoeveelheden amandelpoeder, bloem en suiker. Voeg de drie samen in de mengkom van de keukenmachine.
3
Voeg er de malse boter bij, wat vijgenconfituur en een bescheiden scheutje rode porto.
4
Plaats het K-hulpstuk voor beslag in de keukenmachine. Meng alle ingrediënten eerst op een lage snelheid en kort nadien op een hoger toerental.
5
Breek het ei in een potje en voeg het extra eiwit toe. Giet de eieren bij het beslag en laat de machine rustig draaien.
De taart bakken en afwerken
1 el vijgenconfituur, vanille-ijs
6
Verwarm de oven voor tot 175°C.
7
Strijk de taartvorm in met een beetje boter. Bepoeder de ingevette vorm vervolgens met en beetje bloem. Zo kan je de vijgentaart later makkelijk ontvormen.
8
Stort het beslag in de taartvorm en strijk het oppervlak glad. Strijk van uit het midden naar de rand.
9
Spoel de vijgen voorzichtig schoon. Snij elke vijg in 6 tot 8 gelijke partjes.
10
Schik de partjes in een cirkelvorm op de taart. Druk de stukjes fruit een beetje aan, zodat ze wat in het beslag vastzitten.
11
Schuif de taart in de oven van 175°C en bak ze gedurende zo’n 30 tot 40 minuten. Controleer of het gebak gaar is tot in de kern.
12
Laat het taartje alvast wat afkoelen.
13
Schep een extra portie vijgenconfituur in een pannetje en voeg een scheutje water toe. Roer en verwarm de confituur op een zacht vuur.
14
Neem een keukenpenseel of een borsteltje en strijk het oppervlak van het gebak in met de glanzende warme confituur.
15