Instructies
4 personen
De panzanella
2 tomaten, 1 teentje Look
1
Pel de knoflook en snijd de tomaten in stukken. Mix ze met een staafmixer.
0,5 stokbroden, peper, zout, olijfolie, witte azijn
2
Snijd het stokbrood in dobbelstenen. Doe het in een kom en meng er het gemixte tomatensap, een scheut olijfolie en wat azijn door. Kruid met peper en zout. Laat rustig trekken.
10 tomaten
3
Snijd intussen de verschillende soorten tomaten in stukken. Gebruik bijvoorbeeld gewone tomaten, coeur de boeuf tomaten, kerstomaten en kumato’s.
1 rode ui
4
Pel de ui en snijd hem in ringen.
0,5 komkommers, 1 bol Mozzarella
5
Snijd de komkommer zonder de zaadjes in blokjes. Snijd de mozzarella in stukjes.
1 el kappertjes
6
Meng de tomaten met de komkommer, de ui en de mozzarella. Doe er de kappertjes bij.
7
Schep het gemarineerde brood door de salade. Kruid eventueel bij met peper en zout.
100 g olijven, 0,25 bosjes peterselie
8
Snipper de peterselie. Schep de olijven en de peterselie door de panzanella.
9
Bewaar de panzanella in de koelkast zodat je hem goed fris kunt serveren.
De wortelsalade
50 g amandelen
10
Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en rooster de geschaafde amandelen goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
4 el Yoghurt, 2 tl honing, sesamolie, Rode wijnazijn, 2 tl mosterd, 2 tl ras el hanout, cayennepeper
11
Meng de yoghurt met de honing, een scheutje geroosterde sesamolie, wat rode wijnazijn en de mosterd. Kruid met ras-el-hanout, cayennepeper en zout.
TIPRas-el-hanout is een Noord-Afrikaanse kruidenmengeling. De naam betekent letterlijk ‘het beste van de winkel.’
1 zakje Wortel
12
Meng de geraspte wortelen met de saus. Doe er de geroosterde amandelen bij.
2 lente-uien, koriander, Munt
13
Snipper de lente-uien, koriander en munt en schep ze door de wortelsalade. Breng op smaak met een likje rode wijnazijn, een snuif zout en cayennepeper.
De rode bietensalade
1 zakje veldsla
14
Was de veldsla en laat uitlekken in een vergiet.
4 Rode bieten
15
Snijd de rode bieten in plakjes.
1 Sjalotten, 1 appel
16
Pel de sjalot en snijd hem in fijne ringen. Snijd de appel in plakjes.
400 g schapenkaas
17
Meng de bieten met de sjalot en de appel. Snijd de schapenkaas in blokjes en meng hem door de salade.
TIPEen lekkere rauwmelkse schapenkaas is die van La Bergerie d’Acremont. Je vindt hem bij goede kaaswinkels en op de markt.
frambozenazijn, notenolie
18