Instructies
4 personen
De varkensschenkels
2 varkensschenkels, 3 uien, 400 g spek, 0,75 l tafelbier, 0,5 liter Bouillon, 4 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99, mosterd, 4 el graanmosterd, boter, 2 blaadje laurier, 2 tijm, 2 kruidnagels, 5 Jeneverbessen, peper, zout
1
Verwarm de oven voor op 180 °C.
2
Pel en snipper de uien. Kruid de schenkels met peper en zout. Haal de zwoerd van het spek en snijd het in reepjes.
3
Smelt een flinke klont boter in een stoofpot met dikke bodem en kleur er de varkensschenkels in aan. Bak ze eerst op het vel en draai ze dan om.
4
Haal het vlees uit de pot. Stoof de uien glazig en doe er het spek bij.
5
Leg het vlees op de uien met spek. Giet er het bier bij.
6
Kneus de jeneverbessen in een vijzel. Doe ze met de laurier, tijm en kruidnagel bij het vlees.
7
Besmeer de boterhammen met scherpe mosterd en leg ze in de pan. Giet er bouillon (of water) bij tot het vlees onder staat en zet een deksel op de pot.
8
Laat de schenkels minstens 2 uur garen in de oven.
De zuurkool
2 blik Zuurkool, 3 uien, 1 appel, boter, 2 blaadje laurier
9
Pel en snipper de uien. Schil de appel.
10
Smelt een klont boter in een pan en stoof de uien glazig. Rasp er de appel bij en laat met het deksel op de pan even stoven.
11
Doe de zuurkool in de pan. Giet er een scheutje bouillon of water bij en leg er laurier bij. Laat stoven met het deksel op de pan.
Afwerken en serveren
1.000 g aardappelen, 4 el graanmosterd
12
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
13
Haal de schenkels voorzichtig uit de kookpot en schep eventueel het overtollige vet van de saus.
14