Instructies

4 personen

De tiramisu

6 plak peperkoek, 3 eieren, 120 g suiker, 500 g mascarpone, 6 el amandellikeur, 1 kopje koffie
1

Maak wat sterke koffie. Meng een kop van het zwart spul met de amandellikeur (bv. Amaretto).

2

Scheid de eieren (bewaar het eiwit) en doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de suiker toe en laat de machine enkele minuten draaien draaien tot je een bleek schuimig mengsel krijgt: een ‘ruban’.

3

Schep de mascarpone erbij, voeg een extra scheutje amandellikeur toe, en laat de machine alles mengen. (Schep het mengsel in een andere kom en spoel de mengkom van je machine schoon en vetvrij.)

4

Doe het eiwit in de mengkom van de keukenmachine en klop het tot een stevig en luchtig schuim.

5

Spatel het eiwitschuim onder het mascarponemengsel. Voeg tussendoor ook een klein beetje van het koude koffie-likeurmengsel toe.

6

Week telkens een plakje peperkoek in het het mengsel van koffie en likeur, scheur het in grote stukken en leg het op de bodem van een individueel serveerpotje. (Jeroen gebruikt kleine steriliseerbokaaltjes.) Druk de malse peperkoek wat aan.Opmerking: Je kan de bereiding ook serveren in één grote schaal.

7

Schep er vervolgens porties van het mascarponemengsel bovenop en zet de potjes koel, zodat de inhoud kan opstijven.

De croutons

3 plak peperkoek, 1 el suiker, 1 klontje boter, 1 snuifje cacaopoeder
8

Bak kort voor het serveren de croutons. Snij de plakken peperkoek in kleine kubusjes.

9

Smelt een klontje boter in een pan op een matig vuur. Bak daarin de blokjes peperkoek tot ze zacht-krokant zijn. Strooi er tussendoor een beetje suiker overheen.

10

Laat de gebakken peperkoek afkoelen.

11

Werk de porties dessert af met een snuifje cacaopoeder en strooi er wat van de peperkoekcroutons over.