Instructies

4 personen

De runderribben

1 kg runderrib, 2 uien, 3 teentjes Look, 1 Wortel, 2 stengel selder, 1 chilipeper, 100 g bruine suiker, 0,1 l sojasaus, 0,5 l Water, kruidenolie, 5 kruidenmengeling, zout, peper
1

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

2

Verwarm de barbecue voor tot 250 °C.

3

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

4

Kruid het vlees met peper en zout. Bestrijk met wat kruidenolie. Je kan ook zelf verse kruidenolie maken.

5

Schroei het vlees rondom dicht op de hete barbecue.

6

Pel de uien en snijd ze in grote stukken. Schil de wortel en snijd hem in stukken. Snijd de selder in stukken. Kneus en pel de knoflook.

7

Verhit een scheut olijfolie in een grote pot waar het vlees in past.

8

Stoof de uien. Doe er de wortel, selder en knoflook bij. Stoof alle groenten even aan.

9

Leg het vlees op de groenten.

10

Snipper de chilipeper fijn.

11

Breng het water aan de kook.

12

Giet kokend water bij het vlees. Kruid het met gesnipperde chili, bruine suiker, sojasaus en een snuif vijfkruidenpoeder.

13

Zet een deksel op de pot. Laat minstens 4 uur in de oven garen. Controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pot zit en vul eventueel bij.

Thaise dressing en pindasaus

1 chilipeper, 2 limoenen, 2 gember, 4 el bruine suiker, 2 el Vissaus, 4 el sojasaus, 1 el sesamolie, 2 el pindakaas, 1 el zoete chilisaus
14

Snijd de chilipeper in kleinere stukken. Schil de gember en snipper hem fijn. Pers de limoenen.

15

Doe de chilipeper in de hakmolen met limoensap, gember, bruine suiker, vissaus, sojasaus en sesamolie. Mix tot een dressing.

16

Meng de pindakaas met sweet chilisaus en een klein beetje water.

Thaise salade

0,5 Daikon, 2 Wortels, 0,5 komkommers, 1 bosje lente-ui
17

Schil de daikon en snijd hem met een rasp of mandoline in fijne repen (julienne).

18

Schil de wortelen en snijd ze ook in julienne.

19

Schil de komkommer en snijd hem in julienne. Snijd de lente-uien ook in julienne.

20

Doe wat ijsblokjes in een kom en vul met koud water. Leg de groenten in het ijswater.

21

Giet de groenten vlak voor het serveren af en laat ze uitlekken.

Afwerken en serveren

1 koriander, 1 Munt, 1 basilicum, handvol pinda's
22

Haal het vlees uit de oven en pluk het van het bot. Je krijgt een soort ‘draadjesvlees’. Haal de stukjes vet ertussenuit.

23

Leg wat groenten op een bord en strooi er blaadjes koriander, munt en basilicum over.

24

Lepel wat dressing over de groenten.

25

Leg het vlees op de groenten en werk af met pindasaus en gehakte pinda’s.