Instructies
4 personen
Voorbereiding
1
Laat de diepgevroren frambozen alvast wat ontdooien.
De taartbodem
200 g petit-beurrekoekjes, 50 g boter
2
Smeer de bodem en de rand van de springvorm in met een laagje boter. Gebruik hiervoor een keukenpenseel.
3
Knip een rondje uit een vel bakpapier, ter grootte van de bodem van de springvorm. Kleef het papier op de ingevette bodem.
4
Smelt de boter voor de bodem van koekjeskruimels. Gebruik een laag vuur en laat ze niet kleuren.
5
Verkruimel de koekjes in de beker van de blender. Schenk er de malse boter over en mix de gebroken koekjes fijn. De boter zorgt voor binding.
6
Stort de kruimels in de springvorm. Strijk het oppervlak glad en druk het koekjesmengsel aan tot je een egale en compacte taartbodem krijgt. Zet de vorm in de koelkast.
De frambozenmousse
250 g frambozen, 500 g platte kaas, 4 blaadje gelatine, 0,2 l Room, 50 g bloemsuiker
7
Vul een beker met koud water en week er de gelatineblaadjes in.
8
Maak de beker van de blender schoon en doe er de diepgevroren frambozen in, samen met een scheutje (warm) water. (Wie dat wenst kan ook meteen werken met kant-en-klare frambozencoulis.)
9
Giet de coulis in een grote zeef en gebruik een pannenlikker om het gemixt fruit erdoor te roeren. Gooi de pitjes die achterbleven weg.
10
Neem een ruime mengschaal en schep er de plattekaas in. Weeg de juiste hoeveelheid coulis (200 g) en roer de vloeibare frambozen door de plattekaas. Voeg ook de bloemsuiker toe.
11
Schenk een scheutje room in een kleine pan op een zacht vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het bodempje warme room.
12
Neem de pan daarna weg van het vuur.
13
Voeg de opgeloste gelatine aan het geheel toe.
14
Schenk de rest van de room in een pot en klop hem half op met de garde of de handmixer. Vergelijk het met de dikte van room die bovenop een Irish coffee drijft.
15
Spatel de half opgeklopte room doorheen het mengsel van plattekaas en coulis.
16
Proef of het mengsel zoet genoeg is. (Zoniet, voeg dan bloemsuiker toe.)
17
Neem de gekoelde en opgesteven koekjesbodem erbij. Schenk het mengsel in de springvorm en verhuis de hele taart naar de koelkast.
18
Laat de frambozenmousse opstijven. Reken hiervoor minstens 4 uur.
De afwerking
40 g witte chocolade
19
Neem de frambozentaart met plattekaas uit de koelkast.
20
Maak de springvorm voorzichtig los. Je kan vooraf ook even langsheen de rand snijden met een warm mesje of een warm paletmes.
21
Rasp witte chocolade boven de taart en bedek de hele bovenkant met een royaal laagje.
22