Instructies

4 personen

De groentebouillon

4 ajuinen, 4 Wortels, 4 stengels prei, 6 stengels selder
1

Pel de uien en snijd ze in stukken. Schil de wortelen. Maak de prei en de selder schoon en snijd ze in stukken.

3 l Water, 0,5 bol look, 1 bosje peterselie, 2 takjes rozemarijn, 4 takjes tijm, 4 blaadjes laurier, 15 Zwarte peperbollen, 2 kruidnagels
2

Breng het water aan de kook in een soepketel. Doe de groenten met de knoflook, peterselie, rozemarijn, tijm, laurier, peperbollen en kruidnagels in de soepketel. Zet er een deksel op en laat 20 minuten sudderen.

Het stoofpotje

1 kip
3

Snijd de kip in stukken. Houd de borsten, billen en vleugels apart. Laat de rug mee koken in de bouillon.

4

Haal het vel van de borsten, billen en vleugels. Snijd de borsten en billen in grote stukken maar laat alle stukken aan het been.

boter
5

Smelt een klont boter in een grote stoofpot.

200 g spek
6

Snijd het spek in reepjes. Bak ze in de boter.

2 ajuinen
7

Pel en snipper de uien. Doe ze bij het spek.

2 teentjes Look
8

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet ze met een mes. Doe de knoflookpulp in de stoofpot.

4 stengels selder, 500 g champignons
9

Spoel de selder en snijd de stengels in stukken. Maak de champignons schoon en snijd ze in vier. Doe de selder en de champignons ook in de stoofpot.

tijm, laurier
10

Bind de laurier en de tijm met keukentouw samen tot een bouquet garni. Leg het in de stoofpot.

2 el bloem
11

Strooi bloem over het spek en de groenten.

12

Zeef de bouillon.

peper, zout
13

Giet 1 liter van de bouillon bij de groenten. Leg er de stukken kip in en kruid met peper en zout. Laat gaar worden, maar zet geen deksel op de stoofpot zodat de saus nog kan indikken.

600 g aardappelen
14

Spoel de aardappelen en kook ze gaar in de schil.

1 bosje witte asperges
15

Schil de asperges en zet ze op in koud water. Breng aan de kook. Zet het vuur uit als het water kookt en laat de asperges verder garen.

16

Giet de aardappelen af en pel ze. Smelt een klont boter in een pan en bak de aardappelen.

0,1 l Room, 1 eierdooier
17

Meng de room met de eierdooier. Doe de liaison in de stoofpot bij de gare kip maar laat niet meer koken.

1 citroen
18

Snijd de citroen in partjes. Knijp een partje uit bij de stoofpot en roer om.

Bieslook
19

Snipper de bieslook.

20

Haal de asperges uit het kookwater.

21

Serveer de stoofpot van kip met gebakken aardappelen en asperges. Werk af met gesnipperde bieslook en partjes citroen.