Instructies
4 personen
1
Verwarm de oven voor op 200 °C.
olijfolie
2
Verhit een bodem olijfolie in een braadslede op het vuur.
800 g Vastkokende aardappelen
3
Spoel de vastkokende aardappelen schoon. Snijd ze in grove stukken en doe ze in de braadslede met de olie.
2 teentjes Look
4
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en doe ze bij de aardappelen.
grof zout, peper, gedroogde tijm, gedroogde rozemarijn
5
Kruid met grof zout, peper, tijm en rozemarijn.
6
Schuif de schotel in de oven en rooster de aardappelen gedurende 20 minuten.
boter
7
Smelt een klont boter in een hoge pan met een scheutje water.
4 stronkjes witloof, peper, zout, nootmuskaat
8
Maak het witloof schoon, halveer de stronkjes en leg ze in de pan. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
9
Leg eventueel een vel boterpapier op het witloof zodat het niet verkleurt.
10
Zet een deksel op de pan en laat het witloof op een zacht vuur garen.
peper, zout, olijfolie, 4 steaks
11
Laat de steaks op temperatuur komen. Kruid met peper en zout. Besprenkel met een beetje olijfolie.
12
Zet de grillpan op een hoog vuur. De pan moet gloeiend heet zijn om de steak straks perfect te grillen. Je hoeft de pan niet in te vetten, anders gaat hij roken.
De bearnaiseboter
150 g boter, peper, zout
13
Neem een mengschaal en doe er de boter in. Kruid met peper en zout.
1 scheutje dragonazijn
14
Giet er een scheutje dragonazijn bij.
kervel, dragon
15
Snipper de kervel en de dragon fijn. Roer de snippers onder de boter.
1 Sjalotten
16
Pel de sjalot en snipper ze zo fijn mogelijk. Te grote brokjes smaken niet lekker in de kruidenboter. Voeg de sjalot bij de boter en meng goed.
17
Leg een vel aluminiumfolie op je werkvlak, schep er de boter op, pak ze in en rol ze tot een worst van zo’n 4 cm diameter. Laat de rol bearnaiseboter even opstijven in de diepvriezer.
Afwerken en serveren
18
Leg het vlees op de hete grill. Wie net als Jeroen houdt van een steak bleu chaud, bakt de steak gedurende één tot anderhalve minuut aan de ene zijde en 1 minuutje aan de andere zijde. Het vlees is dan mooi dichtgeschroeid maar nog heel rood vanbinnen. Heb je je steak liever saignant of bien cuit, dan verleng je de baktijd.
TIPOm een mooi ruitjespatroon te creëren, verleg je de steak na 40 seconden met een kwartslag in de pan.
19
Haal de aardappelen uit de oven.
20
Snijd het vlees in dunne, schuine sneetjes.
21