Instructies
4 personen
Speculaascake
200 g boter
1
Laat de oven voorverwarmen tot 175 °C en leg de boter uit.
4 eieren, 200 g kristalsuiker
2
Doe de eieren en de suiker in de kom van de keukenmachine. Laat luchtig kloppen.
200 g bloem, 1 snuifje zout, 2 tl bakpoeder
3
Neem een tweede kom en doe er de bloem, een snuif zout en het bakpoeder in.
2 el oploskoffie
4
Los het koffiepoeder op in een scheutje heet water. Giet de hele straffe koffie bij het mengsel en laat de machine nog even draaien.
1 el speculaaskruiden, 150 g speculaas
5
Verwissel de klopper van de keukenmachine met het K-vormig hulpstuk. Voeg er de boter in blokjes aan toe, gevolgd door de bloemmengeling, lepel per lepel. Voeg speculaaskruiden en speculaas in stukjes toe en meng hem onder het beslag.
6
Vet een tulbandvorm in en bestuif hem met bloem. Stort het beslag in de vorm, strijk gelijk en bak de cake 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Karamelsaus en afwerking
150 g kristalsuiker, 1 scheutje Water
7
Doe de suiker voor de karamelsaus met een scheut water in een pan en breng het geheel zachtjes aan de kook tot de karamel begint te kleuren.
0,1 l Room, 1 el speculaaspasta, 50 g boter, 50 g speculaas
8