Instructies

4 personen

De vulling (lamsstoofpot):

100 g reuzel, 1 ajuin, 2 teentjes Look, 2 stengel groene selder
1

Laat wat reuzel heet worden in een grote stoofpot. Pel de ui, snijd ze in blokjes enstoof ze aan. Spoel de selder, snijd hem fijn en voeg hem toe. Pel de look, snijdhem fijn en laat meestoven.

2 Wortels, 400 g rapen
2

Schil de wortelen, snijd ze in blokjes en stoof ze mee aan. Schil de raapjes, snijd zein grote stukken en voeg ze toe.

1 een klont reuzel, 1.000 g schapen stoofvlees, zout, peper
3

Smelt een klont reuzel in een grote pan. Snijd het lamsvlees in blokjes en kleur hetvlees. Kruid met zout en peper.

laurier, rozemarijn, tijm
4

Voeg de tijm, de rozemarijn en de laurier toe aan de groenten.

5

Schep het vlees bij de groenten en deglaceer de aanbaksels in de pan met het bier.

2 flesjes bruin bier, 1 el marmite (soort smaakversterker op basis van gist), 1 el mosterd, 2 el honing
6

Laat de marmite oplossen in het bier. Voeg de mosterd en de honing toe, en laateven sudderen tot alles opgelost is in de saus. Giet de saus vervolgens mee in destoofpot.

7

Snijd de haggis in blokjes en voeg ze toe. Breng het geheel op een zacht vuurtjeaan de kook en laat de stoofpot minstens 2 uur garen.

De Scotch pie:

8

Laat de oven voorverwarmen tot 180 °C.

4 dl Water
9

Breng het water aan de kook.

450 g bloem, 10 g zout, 100 g reuzel
10

Weeg de bloem en de reuzel af in een kom en voeg er het zout aan toe. Giet er hetkokend water bij en meng alles kort met een houten lepel.

11

Meng het deeg verder met je handen, tot je een stevig elastisch deeg hebt. Snijdhet deeg in twee stukken en rol een helft dun uit.

12

Bekleed een gesloten taartvorm (ø 24 cm) met het deegvel.

13

Schep de lamsstoofpot in de taartvorm.

14

Rol de rest van het deeg ook dun uit en drapeer het over de vulling. Knip hetovertollige deeg weg en knijp de randen van beide deegvellen samen tussen jevingers om de pie dicht te maken Knip of snijd in het midden een kruisje in hetdeeg.

1 eierdooier, 1 scheutje melk
15

Kluts de dooier met de melk en strijk de bovenkant in met het mengsel.

16

Bak de pie 45 minuten in de warme oven.

De muntsaus:

1 tl kristalsuiker, 4 el wijnazijn, 1 bosje Munt
17

Doe de suiker in een kommetje en voeg er het kokende water en de azijn aan toe.Laat de suiker even oplossen. Pluk de blaadjes van de munt, snipper ze fijn envoeg ze toe.

peper, zout
18

Kruid bij zout en peper, en meng alles goed onder elkaar.

19

Haal de pie uit de oven en voorzichtig uit de vorm. Serveer met de muntsaus.