Instructies

4 personen

De soep

2.000 g venusschelpen
1

Was de schelpen grondig.

peper, tijm, laurier
2

Zet een grote pot op het vuur met de schelpjes. Kruid ze met peper en leg enkele takjes tijm en enkele blaadjes laurier in de pot.

0,5 l witte wijn
3

Giet er de wijn bij en laat garen met een deksel op de pan. De schelpjes zijn gaar als ze open zijn.

olijfolie
4

Zet een grote soepketel op het vuur met een flinke scheut olijfolie.

2 ajuinen
5

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de olie.

2 stengels selder, 1 courgette
6

Snijd de selder en de courgette ook grof en stoof ze met de uien.

2 teentjes Look
7

Kneus en pel de knoflook. Snijd de tenen grof en doe ze in de soepketel.

8

Leg enkele takjes tijm en enkele blaadjes laurier in de soep.

1 l groentebouillon
9

Zeef het vocht van de venusschelpjes en doe het bij de soepgroenten. Doe er eventueel nog wat warme bouillon of water bij.

10

Laat de soep op een zacht vuur pruttelen tot de groenten helemaal gaar zijn.

11

Haal de tijm en de laurier uit de soep.

2 bosjes Rucola, boter
12

Doe de rucola bij de soep. Mix de soep met de staafmixer en voeg er een klontje boter aan toe zodat ze mooi gaat glanzen.

13

Giet de soep door een zeef.

De gremolata

0,5 bosjes peterselie
14

Snipper de peterselie.

1 teentje Look
15

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes.

1 citroen
16

Rasp de schil van de citroen (zeste).

17

Meng de peterselie met de knoflookpulp en de citroenzeste.

Afwerken en serveren

18

Doe wat van de venusschelpen in een diep bord of een kommetje.

19

Schenk er soep over en werk af met een lepel gremolata.