Instructies
4 personen
Bereiding
800 g rogvleugels, 4 flesje prei, 5 aardappelen, 2 Sjalotten, 2 teentjes Look, 25 appelkappers, 1 citroen, tijm, 1 laurier, 0,2 l olijfolie, 1 klontje boter, peper, zout
1
Zet een ruime ovenschaal klaar en verwarm de oven voor op 180°C.
2
Snij de stammen prei overlangs in twee en spoel de groente schoon. Laat het water tussen de bladeren van de prei stromen, zodat er geen aarde of zand in achterblijft.
3
Snij de halve stammen prei in stukken van zo’n 8 cm lang. Gebruik slechts een deel van het groene preiloof.
4
Spoel de aardappelen en snij ze in kwartjes. Verdeel de stukken aardappel tussen de stronkjes prei.
5
Pel de sjalotten en snij ze overlangs in kwarten.
6
Snij de citroen in partjes (reken 8 partjes per citroen) en schik ze tussen de groenten op de ovenschaal.
7
Kneus de tenen look, haal er de pel af en snij ze in dunne plakjes. Schik de plakjes look her en der tussen de groenten.
8
Verdeel de appelkappers (steelkappers) over de schotel, leg takjes tijm en blaadjes laurier tussen de groenten en kruid de bereiding met peper van de molen en zout.
9
Schenk een flinke hoeveelheid olijfolie over de aardappelen en de groenten.
10
Plaats de schotel in de hete oven van 180°C en rooster de bereiding gedurende ongeveer 45 tot 50 minuten. (Controleer of de stukken aardappel en groente gaar zijn.)
11
Neem de rog erbij, zo’n kwartier voor je wil serveren. Smelt een klont boter in een braadpan, op een matig vuur.
12
Snij de vis (naar keuze) in porties van 200 tot 250 gram. Kruid de stukken rogvleugel met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
13
Bak de rogvleugel in de hete boter. Zet het vuur eerder zacht en draai de vis na ruim 5 minuten om en bak ook de ommezijde. Controleer of de vis gaar is. (De baktijd is afhankelijk van de dikte van de vleugel)
14