Instructies
4 personen
De aardappelpuree
800 g aardappelen, 1 scheutje melk, 1 klontje boter, nootmuskaat, peper, zout
1
Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar.
Preirolletjes
5 stronk prei, 10 plak gekookte ham, 1 klontje boter, 1 tl tijm, peper, zout
2
Verwijder de buitenste bladeren van de prei en snijd het groen weg. Maak kleine inkepingen in de bovenkant en spoel ze onder stromend water zodat alle aarde weg is.
3
Snijd het witte deel van de preistronken in twee.
4
Smelt een klont boter in een pan en doe er een scheutje water bij. Kruid met tijm, zout en peper. Leg er de prei in en laat 10 tot 15 minuten onder een deksel garen.
5
Haal de prei uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Als de prei te vochtig is, wordt de kaassaus te lopend.
De kaassaus
0,75 l melk, 150 g emmentaler, 70 g Cheddar, 1 klontje boter, 2 el bloem, 0,5 citroenen, peper, zout, 1 eieren
6
De basis van onze kaassaus is een bechamelsaus. Smelt een klont boter in een pan en doe er de bloem bij. Roer goed om met een garde tot je een dikke pasta krijgt. Laat even op het vuur staan zodat de bloemsmaak verdwijnt.
7
Giet er de melk bij en blijf roeren met een garde tot je een gebonden saus krijgt. Ze mag wat lopender dan gewone bechamelsaus zijn, want de kaas zal ze nog verder indikken.
8
Doe er de emmentaler en de cheddar bij en roer om.
TIPJe kunt experimenteren met andere soorten kaas, bijvoorbeeld geitenkaas of blauwe kaas.
9
Doe 3 eetlepels van het kookvocht van de prei bij de saus. Kruid met nootmuskaat, een snuifje zout en peper. Pers er het sap van ½ citroen bij.
10
Roer eventueel een eierdooier door de saus om ze mooi te doen glanzen. Haal de pan van het vuur en laat de saus niet meer koken, want door het ei kan ze schiften.
Afwerken en serveren
100 g emmentaler, 1 eieren
11