Instructies
4 personen
Bereiding
3 l groentebouillon, 150 g rode linzen, 3 selder, 2 uien, 2 wortelen, 2 teentjes Look, 800 g tomaten, 1 tl sambal, 1 snuifje currypoeder, 1 snuifje tandoorikruiden, 1 el mosterd, 1 klontje boter, zout
1
Ontdooi en verwarm een grote portie groentebouillon, of neem een beetje extra tijd om verse bouillon te maken. Het recept voor zo’n eenvoudige groentebouillon vind je hier.
2
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur. Je kan eventueel ook olijfolie gebruiken.
3
Pel de uien en snij ze in grove stukken. Stoof de stukken ui in de boter.
4
Pel de tenen look en doe ze gerust op z’n geheel in de pot. Later wordt de soep gemixt.
5
Spoel de selderstengels en snij ze in grove stukken.
6
Schil de wortelen met een dunschiller en snij ze ook in grove stukken.
7
Stoof de stukken selder en wortel mee in de pot. Roer regelmatig en laat de groenten zo’n 5 minuten stoven.
8
Voeg een flinke snuif currypoeder toe en een snuif (Indiase) tandoorikruiden. Roer zodat de specerijen rond de groenten kleven en door de warmte extra aromatisch worden.
9
Schep er wat pikante sambal bij. Gebruik een hoeveelheid naar smaak en roer opnieuw.
10
Strooi de rode linzen in de pot, gevolgd door de flinke hoeveelheid warme groentebouillon.
11
Voeg de ingeblikte tomaten toe, zet het deksel op de pot en laat de soep zo’n 45 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Afwerken en opdienen
400 g Kikkererwten, koriander, 1 scheutje kokosmelk
12
Mix de gare linzensoep zorgvuldig glad met de staafmixer.
13
Voeg wat mosterd toe en proef of de soep voldoende zout is. Mix ze nog kort.
14
Om de soep extra garnituur te geven gebruik ik kikkererwten. Giet de ingeblikte erwten in een zeef, spoel ze onder koud water en meng ze door de soep.TIP: Wie niet vegetarisch kookt en van vleesballetjes houdt, kan ze maken van gehakt, snippers koriander en een beetje geraspte gember. Zo blijf je in de Aziatische sfeer.
15