Instructies

4 personen
600 g biefstuk
1

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

De lookmousseline

800 g aardappelen
2

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

2 teentjes Look
3

Kneus en pel de knoflook. Kook de teentjes mee met de aardappelen.

Het zoetzuur witloof

boter
4

Smelt een klont boter in een hoge pan.

8 stronken witloof
5

Maak het witloof schoon en snijd het in stukken.

nootmuskaat, peper, zout
6

Stoof het witloof in de boter. Doe er een scheutje water bij en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roer om.

7

Zet een deksel op de pan en laat het witloof op een zacht vuur garen.

4 el balsamicoazijn, 4 el kristalsuiker
8

Haal het deksel van de pan als het witloof bijna gaar is. Doe er de balsamicoazijn en de suiker bij. Laat het vocht inkoken.

De pepersteak

boter
9

Smelt een klont boter in een pan.

gebroken peper
10

Leg de gebroken peper op een bord. Duw er één kant van de steak in.

TIPJe kunt steakpeper kant-en-klaar kopen of de pepermolen wat losser draaien zodat hij grof maalt.
11

Leg het vlees op de peperkant in de pan en laat dichtschroeien. Als de pan te heet wordt, koel je ze met een extra klontje boter.

12

Draai het vlees om en bak de andere kant. Draai tijdens het bakken de steak af en toe om zodat het vlees overal even gaar bakt.

13

Haal de steak uit de pan.

1 scheutje cognac, 0,1 l bruine fond, boter
14

Giet de cognac in de pan en roer de aanbaksels los. Laat een beetje inkoken. Voeg er de fond en een extra klontje boter aan toe. Een recept om zelf bruine fond te maken vind je hier.

15

Leg het vlees in de saus om het warm te houden.

Afwerken en serveren

boter, 1 scheutje melk, 2 eierdooiers
16

Giet de aardappelen af. Plet ze met een klontje boter, een scheut melk en de eierdooiers tot een fijne mousseline.

1 bosje Waterkers
17

Maak wat waterkers schoon.

18

Serveer de steak met de saus, de mousseline en het zoetzure witloof. Werk af met een toef waterkers.