Instructies

4 personen

De voorbereiding

300 g rode linzen
1

Laat de linzen een nacht weken in koud water.

De linzen

2

Spoel de linzen en laat ze uitlekken.

olijfolie
3

Verwarm een scheut olijfolie in een pan.

1 ajuin
4

Pel en snipper de ui. Stoof hem in de olie.

1 teentje Look
5

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet hem met een mes. Doe de knoflookpulp bij de ui en laat mee stoven.

0,4 l groentebouillon
6

Voeg er de geweekte linzen aan toe en giet er de groentebouillon bij. Een recept om zelf groentebouillon te maken, vind je hier.

tijm, 2 blaadjes laurier, zout
7

Kruid met tijm, laurier en zout.

8

Zet een deksel op de pan en laat de linzen op een zacht vuur garen.

50 g spinazie, peper
9

Was de spinazie. Roer hem door de linzen en laat kort mee garen. Kruid met peper.

De sardines

8 sardines
10

Maak de sardines schoon. Snijd ze in de lengte open en verwijder de ruggengraat. Schraap de zijgraatjes voorzichtig weg met je mes.

1 teentje Look, 0,5 Sjalotten, 0,5 chilipeper, 0,5 bosjes peterselie
11

Kneus en pel de knoflook. Pel de sjalot en snijd in grote stukken. Snijd de chilipeper in stukken. Snijd de stelen van de peterselie.

ras el hanout, komijn, gerookt paprikapoeder
12

Doe de knoflook, sjalot, chilipeper en peterselieblaadjes in de hakmolen. Kruid met ras-el-hanout, komijn, gerookt paprikapoeder en zout. Giet er een scheut olijfolie bij en mix tot een pasta.

13

Leg een sardine open en verdeel er wat pasta over. Dek af met een tweede sardine.

14

Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan. Bak de sardinepakketjes aan beide kanten.

Afwerken en serveren

150 g kerstomaten, balsamicoazijn
15

Halveer de kerstomaten. Breng ze op smaak met olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout.

16

Serveer de sardines met de linzen en de salade van kerstomaten.