Instructies

4 personen

De nougat glacé

75 g honing, 40 g kristalsuiker, 375 g Room, 225 g notenmix, 100 g fruit, 1 vanillestokje, 3 eiwitten
1

De basis is een ‘meringue Italienne’. Scheid de eieren en verzamel de eiwitten in de mengkom van de keukenmachine. De dooiers gebruik je niet.

2

Neem een pannetje en doe er de juiste hoeveelheid honing en suiker in. Weeg de ingrediënten zorgvuldig.

3

Snijd de vanillestok overlangs in twee en schraap er zoveel mogelijk zwarte zaadjes uit. Voeg ze toe aan de honing met suiker.

4

Schenk een kleine scheut water in de pan en breng het mengsel aan de kook op een matig vuur. Kijk uit dat de siroop geen karamel wordt. Zodra de kookbellen even aan het oppervlak blijven drijven, alvorens ze openbarsten neem je de pan van het vuur.OF plaats een kookthermometer in de pan. Neem ze van het vuur als de siroop een temperatuur bereikt van 121°C.

5

Schakel de keukenmachine aan en gebruik de klopper om de eiwitten schuimig te kloppen.

6

Weeg de mix van pistachenoten, hazelnoten en amandelnoten. Gebruik ongezouten noten en bij voorkeur bleke gepelde amandelen en hazelnoten.

7

Hak de noten in fijne stukjes. Gebruik een scherp koksmes of maal de noten kort in de blender of hakmolen.

8

Verhit een pan op een stevig vuur. Rooster de nootjes in de hete pan. Blijf in de buurt, want de noten kunnen snel verbranden.

9

Laat de keukenmachine opnieuw draaien. Schenk de hete siroop van honing en suiker in een dun straaltje bij het opgeklopte eiwit. Laat de machine draaien op lage snelheid tot de meringue Italienne afgekoeld is.

10

Meet de juiste hoeveelheid (volle) room af. Klop de room half op met een grote garde of gebruik een handmixer. Zodra de slagroom de dikte van bv. yoghurt heeft, zit je goed.

11

Schenk de afgekoelde zoete meringue bij de opgeklopte room. Spatel beide onder elkaar tot een egaal mengsel.

12

Giet de geroosterde stukjes noten in het mengsel, samen met kleine stukjes gekonfijt fruit. In dit geval gebruik ik een kant-en-klaar mengsel van gekonfijte sinaasappel en abrikoos. Wie met grotere stukken gekonfijt fruit aan de slag gaat, snijdt ze best in kleine stukjes.

13

Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een vlakke schaal. Plaats de cakering erbovenop en giet het nougat-mengsel daarin. (Of werk met een springvorm.) Strijk het oppervlak glad en plaats het dessert in de diepvriezer.

14

Reken gemakkelijk 4 tot 5 uur alvorens de nougat opgesteven is en een nougat glacé geworden is. De duurtijd om het dessert in te vriezen is afhankelijk van de kenmerken van het toestel.

Het slaatje met ananas

1 ananas, 1 limoen
15

Schil de ananas.

16

Verwijder het taaie hart van de vrucht en snij het sappige vruchtvlees in zeer fijne blokjes. Verzamel ze in een mengkom. Opmerking: je kan het dessert ook serveren met stukjes mango en/of diverse citrusvruchten.

17

Rasp de dunne groene schil van de limoen. Meng de frisse zeste met de stukjes ananas. Hou de fruitsla koel.

Serveren

18

Controleer of de nougat glacé tot in de kern bevroren is.

19

Vul een beker met heet water en warm je mes daarin op. Snij langs de rand van de nougat zodat de cakering (of springvorm) gemakkelijk loskomt.

20

Snij het dessert in taartpunten en serveer ze met een schepje fruitsla van ananas met limoenzeste.

TIPWerk af met een crumble van verkruimelde Bretoense koekjes en kokospoeder.