Instructies
4 personen
De mosselen
2.000 g mosselen, zout
1
Was de mosselen grondig in koud water met een snuif zout.
2 ajuinen
2
Pel de uien en snijd ze grof.
arachideolie
3
Verwarm een scheutje arachideolie in een grote kookpot. Stoof er de uien in aan.
2 stengels groene selder, 2 teentjes Look
4
Was de selder en snijd de stengels in stukken. Kneus en pel de knoflook. Doe de selder en knoflook bij de uien en laat even mee stoven.
tijm, 3 blaadjes laurier
5
Doe er tijm en laurier bij.
0,3 l witte wijn, peper
6
Doe de mosselen ook in de kookpot en giet er de witte wijn bij. Kruid met peper. Laat garen onder deksel en schud af en toe op. De mosselen zijn gaar zodra alle schelpen open zijn.
7
Zeef de mosselen en vang het kookvocht op.
Het garnituur
1 prei
8
Was de prei. Snijd het wit van de prei eerst in reepjes (julienne) en dan in fijne stukjes (brunoise).
1 Wortel, 2 Sjalotten
9
Schil de wortel en snijd hem ook in brunoise. Pel en snipper de sjalotten.
olijfolie, 1 teentje Look
10
Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot op het vuur. Stoof de sjalotten. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de knoflookpulp bij de sjalotten. Voeg er de wortelen en prei aan toe.
1 courgette
11
Snijd de courgette zonder de pitten in fijne brunoise. Stoof met de rest van de groenten.
1 takje tijm
12
Giet wat van het mosselvocht bij de groenten en kruid met peper en zout. Leg er een takje tijm bij.
1 scheutje Room
13
Breng het kookvocht van de mosselen aan de kook en doe er een scheut room bij. Laat inkoken.
0,5 bosjes Bieslook
14
Snipper de bieslook.
15
Verdeel de gestoofde groenten over de borden. Leg er de mosseltjes op in een halve schelp.
boter
16
Mix een klont boter door de saus met een staafmixer. De ‘nage’ mag flink schuimen.
17
Schep een paar lepels saus over de mosselen. Ze mogen zwemmen in de saus.
kervel
18