Instructies

4 personen

Het Mexicaans stoofvlees

1.000 g rundstoofvlees
1

Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

2

Verwarm de oven voor op 160°C.

1 een klontje boter
3

Smelt een klontje boter in een grote stoofpot en bak er de stukjes rundstoofvlees kort in aan.

TIPLeg de stukken vlees een voor een in de stoofpot zodat de hete boter niet afkoelt en je vlees mooi kan kleuren.
2 ajuinen, 2 teentjes Look, 0,25 rode chilipepers
4

Snipper de uien fijn en plet de look tot pulp. Verwijder de pitjes en zaadlijsten van de chilipeper en snijd fijn.

5

Haal het stoofvlees uit de stoofpot en leg even apart. Doe de uien, de lookpulp en de chilipeper in de stoofpot en stoof aan.

1 snuifje gerookt paprikapoeder, 1 snuifje komijnpoeder, 1 snuifje kurkumapoeder
6

Voeg een snuif komijnpoeder, een snuif gerookt paprikapoeder en een snuif kurkuma toe. Roer alles goed om.

7

Doe het vlees terug in de stoofpot.

140 g Tomatenpuree
8

Lepel de tomatenpuree erbij en laat mee bakken met het vlees en de kruiden.

1 blik Tomatenblokjes, 0,75 l Water
9

Voeg de tomatenblokjes en het water toe.

1 blik rode bonen
10

Spoel de rode bonen onder koud water, laat even uitlekken in een vergiet en voeg toe.

zout, tijm, laurier
11

Maak een kruidentuil van de tijm en de laurier. Voeg ze samen met een snuif zout toe aan het stoofvlees.

12

Zet het deksel op de pot en laat het stoofvlees gedurende 90 minuten verder garen in een oven op 160°C.

De rijst

1 ajuin, olijfolie
13

Snipper een ui fijn en stoof aan in een flinke scheut olijfolie.

250 g langkorrelrijst
14

Stoof de rijst mee aan in de pan en voeg 2 maten water toe. Zet het deksel op de pan en laat de rijst garen zonder te roeren.

De salsa

1 Sjalotten, 0,25 rode chilipepers, 100 g jalapenopepers, 3 stengels lente-uien
15

Snipper de sjalot, de chilipeper, de jalapeño en de lente-uitjes fijn.

1 groene paprika
16

Schil de paprika. Snijd ze eerst in reepjes en daarna in blokjes (brunoise).

0,5 bosjes koriander
17

Snijd de koriander fijn.

olijfolie, 0,25 citroenen, zout
18

Doe alles samen in een kom en breng op smaak met het citroensap, een lekje olijfolie en een snuifje zout.

1 een beetje nachochips, Zure room
19

Serveer het stoofvlees met een portie rijst en verkruimel er een paar nachos over. De liefhebbers kunnen ook nog een toefje zure room toevoegen.