Instructies
4 personen
1 kg tapijtschelpen, 1 scheutje olijfolie, 1 flesje witbier
1
Spoel de schelpjes in veel koud water en laat ze even uitlekken. Laat een scheut olie heet worden in een pot en stoof de schelpen aan. Voeg er 1,5 flesje bier en wat peper aan toe en zet een deksel op de pot tot de schelpen opengaan.
2 ajuinen, 3 stengels selder, 2 stengels prei
2
Pel de uien, spoel de selder en de prei en snijd alles grof.
1 venkel, 6 teentjes Look
3
Snijd het loof van de venkel en snijd het in twee. Zorg dat een helft van de venkel grof gesneden is. Pel de look.
1 een klontje boter
4
Schud de schelpjes eens op en draai het vuur uit. Giet de schelpjes door een zeef en vang het vocht op. Laat een klont boter smelten in dezelfde pot en stoof er de groenten in aan.
2 frietaardappelen, tijm, 3 blaadjes laurier, 2 Steranijs
5
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en voeg ze samen met de tijm, de laurier en de steranijs toe.
1 scheutje olijfolie
6
Giet de bouillon van de schelpen bij de groenten en breng de soep aan de kook. Zet een pan met een scheutje olie op het vuur en laat ze warm worden.
200 g ontbijtspek, 0,5 peterselie, 1 citroen
7
Snijd het spek heel fijn en bak het krokant in de hete olie en laat het even uitlekken op wat keukenpapier. Doe het spek in een kommetje, snipper de peterselie fijn en meng hem onder het spek. Rasp de schil van de citroen erbij.
8
Pluk het vlees uit de schelpen en hou het even apart. Snijd de rest van de venkel in hele fijne plakjes.
0,1 l Room
9
Haal de steranijs, de laurier en de tijm uit de soep, voeg er een scheut room en een klont boter aan toe en mix de soep. Kruid de soep met peper en zout.
10