Instructies

4 personen

Loempia met zwarte pens

1 appel, 1 klontje boter
1

Schil de appel en snijd hem in blokjes. Laat een klontje boter smelten en stoof de stukjes appel erin aan.

1 snuifje kaneel, 1 el witte suiker, 1 scheutje appelazijn
2

Voeg er een snuifje kaneel en de suiker aan toe, gevolgd door de appelazijn en een scheutje water. Laat de appel stoven tot hij plat is.

1 zwarte pens
3

Pel de zwarte pens en plet het vlees met een vork in een kommetje.

1 eierdooier, 8 loempiavellen
4

Kluts de dooier met een scheutje water in een kommetje. Leg de loempiavellen open op je werkvlak in ruitvorm en leg in het midden een hoopje zwarte pens. Smeer de randen van het loempiavel in met het eigeelmengsel. Vouw de zijkanten over de pens, duw langs de onderkant een klein beetje aan. Vouw nu de onderkant over de pens zodat je een soort envelopje krijgt. Nu kan je de loempia verder toe rollen naar boven toe

5

Laat de gestoofde appel afkoelen. Eens afgekoeld mix je de stukjes appel mooi glad tot een dipsaus in de blender.

6

Bak de loempia’s in de friteuse op 175°C. Serveer de appeldip in een potje bij de krokant gebakken loempia’s.

Bloemkooltartaar

1 bloemkool, 2 eieren
7

Snijd de helft van de bloemkool vrij grof. Breng een pot water aan de kook en kook er de bloemkool in gaar. Kook het ei in hetzelfde water hard voor 9 minuten.

8

Snijd van de andere helft van de bloemkool de roosjes af en houd ze even apart.

9

Spoel de eieren en de bloemkool onder koud water. Pel de hardgekookt eieren en wring de bloemkool uit in een handdoek zodat al het overtollige vocht eruit is.

1 el mayonaise, 1 el kappertjes, 1 el Zilverui, 1 el augurk
10

Prak de eieren onder de bloemkool, meng de mayonaise eronder en voeg er wat zure smaken aan toe: kappertjes, zilveruitjes en augurkjes. Snijd deze ingrediënten eerst fijn alvorens ze toe te voegen. Kruid het geheel af met peper en zout

1 scheutje olijfolie
11

Laat een scheut olie heet worden in een pan en bak de andere roosjes in de hete olie.

tuinkers
12

Serveer de tartaar op een bordje ofwel in een ringetje ofwel een quenelle. Strooi er wat gebakken bloemkoolroosjes rond. Werk af met wat tuinkers.

Salade met gerookte makreel en aardappelcrumble

0,2 l arachideolie
13

Laat de arachideolie in een pannetje warm worden tot 130°C.

1 aardappel
14

Schil de aardappel, rasp en spoel hem in koud water. Dep de geraspte aardappel droog in een handdoek en bak hem vervolgens in de arachideolie. Laat de aardappel uitlekken op keukenpapier. Kruid nog bij met wat zout.

3 el Griekse yoghurt, 1 tl mierikswortel pasta
15

Doe de Griekse yoghurt in een kommetje en meng er de mierikswortelpasta onder.

200 g gerookte makreel, 200 g knäckebröd, 1 augurk, peterselie
16

Breek het knäckebröd in stukken, alsook de makreel. Voorzie elk toastje van een toefje yoghurt, een stukje makreel, wat aardappelcrumble en een plakje augurk (zo fijn mogelijk gesneden met de mandoline). Werk eventueel af met een takje peterselie.