Instructies

4 personen

De eend

4 eendenbouten, 1 fles rode wijn, 200 g pruimensaus, 0,5 liter Water
1

Leg de eendenbouten in een grote kookpot. Giet er de rode wijn en de pruimensaus bij. Bevochtig extra met water.

limoenblaadjes
2

Voeg enkele limoenblaadjes toe.

2 stengels Citroengras, 3 teentjes Look
3

Kneus de stengels citroengras zo hard als je kan en doe de smaakmaker samen met de gekneusde tenen look in de pot.

50 g gember
4

Schil de gember en snijd de knol in stukjes. Voeg de gember toe aan de rode wijn.

1 appelsien
5

Rasp de schil van de appelsien en doe de zeste in de pot.

0,5 chilipeper, 1 kaneelstokje, 2 Steranijs, Jeneverbessen, 2 kruidnagels, laurier
6

Voeg ook de andere smaakmakers toe: de chilipeper, het kaneelstokje, de steranijsjes, de blaadjes laurier, de jeneverbessen en de kruidnagels.

100 g bruine suiker, 8 el ketjap
7

Doe er tot slot de bruine suiker en een flinke scheut ketjap bij.

8

Gaar de eendenbouten minstens 1 uur in de oven op 180 °C.

De salade

3 lente-uien
9

Snijd de lente-ui in ringetjes.

0,5 rammenas
10

Schil de rammenas. Snijd de groente in heel fijne plakjes met de mandoline. Snijd ze nadien in fijne reepjes (julienne).

11

Vul een kom met water en ijsblokjes. Leg de reepjes rammenas en de lente-ui in het ijswater, zodat ze lekker krokant worden.

1 pomelo, 1 Pompelmoes
12

Schil de pomelo en de pompelmoes à vif. Snijd de buitenste en de witte pel weg met een scherp mes. Snijd vervolgens partjes puur vruchtvlees door telkens links en rechts van de vliezen te snijden. Verzamel het vruchtvlees in een apart kommetje.

0,5 bosjes platte peterselie, 1 bosje Waterkers
13

Pluk de blaadjes van de platte peterselie en de waterkers en spoel ze grondig onder koud water.

dragon, 0,5 bosjes Bieslook
14

Pluk ook de blaadjes van de dragon en snijd de bieslook in lange staafjes.

15

Meng de waterkers met de kruiden, de rammenas, de lente-ui en de citrusvruchten.

De afwerking

16

Haal de eendenbouten uit de oven, vis ze uit de pot en laat ze even afkoelen.

17

Je zal nu een flinke laag helder braadvet opmerken in de pot. Daaronder zit de saus. Gebruik een kleine pollepel om het laagje vet zorgvuldig weg te scheppen.

peper, zout
18

Zeef de saus/marinade en laat inkoken. Kruid met peper en zout.

19

Pluk het vlees van de lauwe eendenbouten. Dompel het in de marinade.

20

Schep het eendenvlees onder de salade met een beetje van de marinade.