Instructies
4 personen
Lauwe noedelsalade met scampi en pinda
500 g rijstnoedels, 16 scampi, 250 g Sojascheuten, 1 bosje lente-ui, 1 komkommer, 1 Sjalotten, 1 teentje Look, 1 chilipeper, 40 g gember, 2 limoenblaadjes, 4 el pindakaas, 0,2 l kokosmelk, 4 el chilisaus, 0,5 citroenen, 40 g pindanoten, koriander, Munt, 1 scheutje Vissaus, 1 scheutje arachideolie, zout
1
Laat de scampi ontdooien.
2
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook.
3
Verwijder de pantsers van de scampi. Maak een ondiepe insnede langs de rug van elke dikke garnaal en verwijder het darmkanaal.
4
Spoel de komkommer en snij de groente ongeschild overlangs in kwarten. Snij het waterige deel met zaadjes van elke reep komkommer, want dat gebruik je niet. Snij het stevige vruchtvlees in zeer fijne plakjes van enkele millimeters dik.
5
Snij het wortelstuk en het donkerste loof van de lente-uien. Verwijder ook het buitenste blad van elk uitje. Snij ze in fijne ringen van enkele millimeters breed.
6
Verzamel de stukjes komkommer en lenteui in een zeer ruime mengschaal.
7
Kook de rijstnoedels beetgaar in de pot met kokend water. Volg de instructies van de fabrikant.
8
Giet op het einde van de gaartijd de sojascheuten in het kokende water. Laat ze er minder dan een minuut in ronddrijven en giet de inhoud van de pot door een vergiet. Koel de noedels met sojascheuten onder koud stromend water.
9
Pel de sjalot en de lookteen. Snij beide in grove stukken.
10
Verwijder de zaadjes van de rode chilipeper. Snij het pittig pepertje (of een deel ervan) in grove stukken.
11
Schil het stukje gember en snij de knol grof. Verzamel de sjalot, de look, de chilipeper en de gember in een kleine hakmolen. Mix alles fijn.
12
Verhit de wok op een stevig vuur. Schenk er vervolgens een scheut arachideolie in. Leg de scampi één voor één in de hete olie en bak ze gedurende maximaal 2 minuten tot ze een korstje hebben. Voeg tussendoor een snuifje zout toe. Haal de kortgebakken scampi – die nog niet gaar zijn - uit de wok en zet ze opzij.
TIPVervang de scampi door reepjes kipfilet. Volg dezelfde werkwijze.
13
Schep de kruidige pasta uit de hakmolen in de nog steeds hete wokpan. Voeg ook limoenblaadjes toe en de pindakaas. Roer alles grondig.
14
Voeg kort later de kokosmelk toe en de zoete chilisaus. Roer en zet het vuur zachter.
15
Proef de saus en beslis of je een dunnere saus wenst. Voeg in dat geval een scheutje water toe.
16
Voeg wat zout toe, liefst onder de vorm van een scheutje vissaus. Knijp er wat vers citroensap bij.
17
Breng de saus weer op temperatuur en leg de voorgebakken scampi erin. Laat de garnalen enkele minuten garen.
18
Hak de ongezouten pindanoten in grove stukken. Gebruik een scherp koksmes.
19
Spoel wat munt en koriander. Pluk de blaadjes los. Scheur ze eventueel in grove stukken.
20
Doe de lauwe rijstnoedels met sojascheuten in een ruime serveerschaal. Meng ze met de fijne stukjes komkommer en lenteui.
21