Instructies

4 personen

Het basisdeeg

240 g boter, 220 g kristalsuiker, 1 dopje vanille-extract, 1 snuifje zout
1

Weeg de boter en de suiker af. Meng ze samen met een snuif zout en een dopje vanille-extract in de mengkom van de keukenmachine.

2 eieren
2

Voeg de eieren toe en laat verder draaien.

440 g bloem
3

Weeg de bloem af en doe ze lepel per lepel bij het mengsel in de keukenmachine.

4

Haal het deeg uit de kom en verdeel het in twee porties.

1 el speculaaskruiden
5

Doe een portie terug in de mengkom van de keukenmachine en doe er de speculaaskruiden bij. Laat de machine opnieuw even draaien.

6

Verpak beide porties deeg in vershoudfolie. Laat ze opstijven in de koelkast gedurende 30 minuten.

De koekjes met speculaas

7

Verwarm de oven voor op 175°C.

8

Bestuif het werkblad met bloem en rol het koekjesdeeg met de speculaaskruiden uit tot ongeveer 5 mm dik.

9

Steek koekjes uit met een vormpje. Gebruik een appelboor om in het midden van elk koekje een rondje uit te steken.

10

Leg de koekjes op een bakplaat met telkens wat plaats tussen en bak ze in een voorverwarmde oven op 175°C gedurende 13 à 14 minuten tot ze goudbruin zien. Laat de koekjes nadien afkoelen op een roostertje zodat ze mooi krokant kunnen worden.

1 el speculaaspasta
11

Neem twee koekjes en smeer op een van beide koekjes een laagje speculaaspasta aan de onderkant. Plak ze tegen het andere koekje en duw samen. Werk op dezelfde manier alle andere koekjes af.

De koekjes met chocolade

12

Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit.

1 el Chocopasta
13

Besmeer het deeg aan de bovenkant met een laagje chocopasta. Rol het deeg daarna op zoals een pannenkoek.

14

Gebruik een beetje water als lijm om het laatste randje ‘toe te plakken’.

15

Verpak de rol deeg in een vel vershoudfolie en laat opnieuw opstijven in de koelkast.

16

Snijd 1 cm dikke schijfjes van de rol koekjesdeeg en leg ze op een bakplaat. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 175°C gedurende 13 à 14 minuten tot ze goudbruin zien. Laat de koekjes nadien afkoelen op een roostertje zodat ze mooi krokant kunnen worden.

17

Verpak de afgekoelde koekjes in een papieren zakje om te verkopen of smul ze zelf op. Smakelijk!