Instructies
4 personen
Knolseldersoep met mierikswortelroom en gerookte vis
3 l Kippenbouillon, 1 knolselder, 1 ui, 1 teentje Look, 4 blaadje laurier, 4 takjes tijm, peterseliestelen, 1 snuifje peper, 1 snuifje selderijzout, 1 klontje boter, 150 g forel, 0,1 l Zure room, 3 tl mierikswortel pasta, Bieslook, kervel, 0,5 citroenen
1
Ontdooi en verwarm een portie verse kippenbouillon.
2
Pel de uien en snij ze grof. Plet de teen knoflook tot pulp.
3
Snij het loof van de knolselder en schil de groente. Een gekarteld (brood)mes is ideaal om de knol te schillen. Snij de groente in dobbelstenen.
4
Verhit een klontje boter (of wat olijfolie) in een ruime stoofpot en stoof de stukken ui glazig. Laat de uien niet kleuren, want de soep hoort bleek te zijn. Roer er ook de lookpulp doorheen.
5
Voeg aansluitend de blokjes knolselder toe. Roer af en toe.
6
Verzamel laurierblad, tijm en peterseliestelen. Bind ze samen tot een kruidentuil en drop deze in de pot stovende groenten.
7
Schenk de hete bouillon bij de groenten en voeg wat witte peper en een snuif selderijzout toe. Witte peper houdt de soep bleek.
8
Laat de soep een uur sudderen op een zacht vuur.
9
Schep de zure room in een mengschaal en roer er mierikswortelpasta doorheen. Gebruik een hoeveelheid van dit scherpe goedje naar persoonlijke smaak.
TIPMierikswortel smaak ook excellent bij gerookte zalm. Ideaal voor eenvoudige toastjes bij het aperitief.
10
Snipper bieslook fijn. Roer de snippers samen met een klein scheutje citroensap door de zure room.
11
Pluk de gerookte forelhaasjes in stukken.
12
Mix de soep glad en schep ze in delen door een grote zeef. Gebruik de bolle zijde van een pollepel om ze door de zeef te roeren.
13
Voeg kort voor het serveren een klont koude boter toe en mix de soep nog kort.
14