Instructies

4 personen

De paprikaboter

250 g hoeveboter
1

Haal de hoeveboter tijdig uit de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen.

2

Verwarm de oven voor op 180°C.

2 rode paprika's, olijfolie
3

Leg de paprika’s ongeschild in een overschaal. Besprenkel ze met wat olijfolie.

4

Confijt de paprika’s in de hete oven van 180°C gedurende 30 tot 45 minuten.

5

Leg de paprika’s op je snijplank. Trek het vel eraf en verwijder het steeltje. Snij de sappige vruchten open en verwijder alle pitjes.

6

Rol het malse vruchtvlees van de paprika’s op en snij het zeer fijn. Doe het in een zeef en laat alles uitlekken. Duw even later het vruchtvlees tegen het gaas van de zeef. Druk er zoveel mogelijk vocht uit. (Het vocht dat je verzamelt kan je later gebruiken als paprikacoulis of verwerken in de soep.)

1 Sjalotten
7

Pel de sjalot en snipper ze zo fijn mogelijk. Te grote brokjes smaken niet lekker in de paprikaboter.

zout, peper, 0,5 citroenen
8

Neem een mengschaal en doe er de hoeveboter in. Voeg de snippers sjalot, wat zout en een beetje peper toe. Knijp er een scheutje vers citroensap bij.

1 rode chilipeper, koriander
9

Snipper de rode chilipeper in piepkleine rode puntjes. Spoel de koriander en hak de blaadjes superfijn.

0,5 teentjes Look
10

Pel de look en plet het stukje tot pulp. Doe de chilipeper, de koriander en de look in de mengschaal.

11

Voeg tenslotte ook het uitgelekte vruchtvlees van de geconfijte paprika’s toe.

12

Meng alles tot een veelkleurige fijne kruidenboter met heel fijne stukjes garnituur erin.

13

Leg een vel vershoudfolie op je werkvlak, schep er (een deel) van de paprikaboter op, pak ze in en rol ze tot een worst van zo’n 4 cm diameter.

14

Laat de rol(len) kruidenboter opstijven in de koelkast.

TIPGebruik deze boter gerust bij allerlei andere gerechten, of serveer ze tijdens een barbecue.

De rijst en groenten voorbereiden

250 g rijst
15

Kook de rijst gaar (zoals aangegeven op de verpakking van de fabrikant.)

16

Spoel vooraf alle groenten.

1 venkel
17

Verwijder het taaie hart van de venkel (bij de steel) en snij de groente in fijne stukjes.

2 Wortels
18

Schil de wortelen en snij ze in kleine blokjes. Hou de stukjes venkel en wortel even apart in een schaaltje.

30 g gember (knol), 2 uien, 1 teentje Look
19

Schil de gember en pel de uien en de look. Snij alles in superfijne stukjes. Verzamel alles in een schaaltje.

De kipbrochetten

2 kipfilets
20

Snij de kipfilets in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm..

1 ui
21

Pel de ui en snij de bol in kwarten.

1 rode paprika
22

Schil de paprika, verwijder de zaadjes en snij de vrucht in grote stukken.

23

Stel de brochetten samen. Prik afwisselend een stuk paprika, een stuk ui en een blokje kipfilet op de satéstokken.

24

Bewaar de brochetten koel.

De afwerking

25

Verhit de grilpan op een stevig vuur. Gun de pan de tijd om gloeiend heet te worden.

26

Verwarm de oven voor op 180°C.

olijfolie
27

Druppel een beetje (olijf)olie over de brochetten en bak ze één minuut langs elke zijde in de gloeiende grilpan.

28

Leg de brochetten in een ovenschaal en gaar ze nog ongeveer 15 minuten in de hete oven van 180°C.

2 eieren
29

Breek de eieren en kluts ze samen in een potje.

olijfolie
30

Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en bak er de stukjes ui, gember, look in. Voeg even later de stukjes wortel en venkel toe.

31

Roer tot de groenten beetgaar gestoofd zijn.

32

Giet de geklutste eieren erbij en roer tot ze gestolde stukjes roerei zijn.

1 el sambal (naar smaak)
33

Voeg naar smaak een beetje sambal toe, tenzij je niet zo van die pittige smaak houdt.

34

Voeg de rijst toe en laat alles nog even bakken.

100 g erwten (verse of diepvrieserwten)
35

Strooi de diepvrieserwten in de pan. Laat ze even warmte opnemen.

2 lente-uien, peper, zout
36

Snipper de lenteuitjes in fijne ringen en roer ze door de gebakken rijst. Proef en voeg naar smaak wat peper en zout toe.

37

Serveer een schep gebakken rijst met een warme kipbrochette. Werk het bord af met een schijfje paprikaboter.