Instructies
4 personen
Kip ‘Vallée d’Auge’:
1 kip
1
Snijd de kip in stukken.
1 een klont boter, 1 snuifje kippenkruiden, zwarte peper, zout
2
Laat een klont boter smelten in een braadpan en kleur de stukken kip kort in de boter. Kruid met peper, zout en een flinke snuif kippenkruiden. Haal de kip uit de braadpan en hou even apart.
1 ajuin, 3 teentjes Look
3
Pel de uien en snijd ze in reepjes. Pel en plet de look Stoof de ui en de look in de braadpan.
1 bakje champignons, 1 Boskoop appel
4
Snijd de champignons in plakjes en laat ze meebakken. Schil de appel, snijd hem in stukken en voeg ze toe.
3 blaadje laurier, tijm, rozemarijn
5
Voeg de stukken kip weer toe. Doe de laurier, de tijm en de rozemarijn erbij.
0,05 l calvados
6
Giet de Calvados erbij en flambeer het geheel.
TIPZet de dampkap uit voor je begint te flamberen!
0,2 l cider
7
Blus het geheel met de cider en breng aan de kook.
zwarte peper, zout
8
Voeg wat extra peper en zout toe. Zet een deksel op de pot en laat de kip een half uurtje zachtjes garen.
De gebakken appeltjes en salade:
2 Boskoop appel, 1 een klontje boter, 1 snuifje kristalsuiker
9
Schil de twee overige appels en snijd ze in partjes. Bak ze in een pan met boter. Strooi er wat suiker over en laat de appelen even karamelliseren.
0,5 kropsla
10
Kuis en was de sla en laat hem uitlekken. Leg de sla in een kom.
1 Sjalotten, 1 scheutje appelazijn, 1 scheutje olijfolie, zout, zwarte peper
11
Pel de sjalot, snijd ze fijn en voeg toe bij de sla. Breng de sla op smaak met peper, zout, appelazijn en olijfolie. Kruid met zout en peper.
De afwerking:
2 eierdooiers, 0,2 l Room
12
Meng de dooiers onder de room en roer ze los. Hou het mengsel apart.
13
Haal de stukken kip uit de pot en leg ze op een schaal. Haal ook de takjes tijm, rozemarijn en de blaadjes laurier eruit.
zout, zwarte peper
14
Giet het roommengsel bij de overgebleven saus in de braadpan en roer alles goed onder elkaar. Laat de saus niet meer koken. Breng op smaak met peper en zout.
800 g kroketten
15
Bak de kroketten in de friteuse.
16