Instructies
4 personen
Viscakes
400 g aardappelen, 300 g kabeljauwfilets, 1 teentje Look, 2 blaadje laurier, 2 takjes tijm, 2 Steranijs, 0,2 l melk, 4 el bloem, 1 el maïszetmeel, 40 g paneermeel, 40 g panko, 1 scheutje olie, 0,1 l arachideolie, 1 een klontje boter, peper, zout, 2 el mayonaise, 3 eieren
1
Schil de aardappelen en snij ze in dobbelstenen. Verdeel de kabeljauwfilet in grote stukken.
2
Schenk de melk in een pot en breng ze aan de kook op een matig vuur.
3
Pel en kneus de teen look. Doe deze samen met de laurier, de takjes tijm, de steranijs, versgemalen peper en zout in de melk.
4
Voeg de aardappelblokjes toe en de stukjes vis. Kook ze rustig gaar op een zacht vuur. (Roer af en toe en controleer de gaarheid.)
5
Breng water aan de kook en leg er de eieren in. Kook ze smeuïg-hard in 8 tot 9 minuten en spoel ze meteen onder koud water.
6
Giet de kruidige melk met vis en aardappelen door een zeef. Vis er de takjes tijm, de laurier en de steranijs uit. Laat de gare (mildgekookte) look ongemoeid.
7
Druk er zoveel mogelijk vocht uit en stort de geplette aardappelen met vis in een kom. Meng er een klontje boter doorheen, voeg wat zout toe en laat alles wat afkoelen.TIP: Bewaar de kruidige melk. Ze is de ideale basis voor een vélouté.
8
Pel de gekoelde eieren en hak ze in onregelmatige stukjes. Voeg ze bij de bloemkooltartaar en meng. (Doe geen warme eieren in de saus.)
9
Vul drie schaaltjes met respectievelijk een bodem bloem gemengd met een beetje maiszetmeel (bv. maizena), een ei (losgeklopt met een scheutje olie) en een mix van panko en paneermeel.
10
Maak eerst balletjes van de vismix en druk ze wat plat, vergelijkbaar met een dikke hamburger. Haal de viscakes eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopt ei en geef ze tenslotte een egaal maar compleet laagje paneermeel.
11
Verhit een flinke bodem arachideolie in een braadpan op een matig vuur. Bak de viscakes langs de beide zijden goudbruin krokant.
12
Laat de viscakes even uitlekken op een vel keukenpapier.
13
Spoel de waterkers en pluk de taaiste steeltjes weg.
14
Schep de tartaarsaus met bloemkool in één of meer schaaltjes en serveer de cakes met pittige waterkers.
Bloemkooltartaar
0,5 bloemkolen, dragon, kervel, peterselie, 1 el kappertjes, 1 el augurk, 2 el mayonaise, peper, zout
15
Maak de bloemkool schoon en rasp het deel dat je nodig hebt. Rasp in de eerste plaats de roosjes met een grove groenterasp.
16
Meng de fijne bloemkool met de mayonaise. Zorg voor een smeuïg en voldoende stevig mengsel.
17
Spoel de groene kruiden, pluk de blaadjes dragon, kervel en (platte) peterselie los en snipper ze matig fijn. Roer ze door de bloemkoolsaus.
18