Instructies

4 personen

De brioche

4 el kristalsuiker, 1 ei
1

Meng het ei met de suiker in de keukenmachine met het K-vormig hulpstuk.

400 g tarwebloem, zout
2

Meng de bloem met een snuif zout. Doe ze lepel per lepel bij het deeg.

3

Zet de deeghaak op de keukenmachine.

140 g boter
4

Smelt de boter op het vuur en laat wat afkoelen.

150 ml melk, 42 g gist
5

Laat de melk lauw worden en meng met de verse gist.

TIPGebruik je droge gist? Neem dan de helft van de vermelde hoeveelheid.
6

Doe de melk bij het deeg en kneed goed. Voeg er dan de gesmolten boter aan toe.

7

Laat goed kneden tot je een soepel deeg hebt.

40 g Gedroogde abrikozen, 40 g rozijnen, 40 g gedroogde vijgen
8

Snijd de abrikozen, vijgen en rozijnen in kleine stukjes. Meng ze door het deeg.

9

Laat 10 minuten rustig kneden.

10

Doe plasticfolie over de kom en laat 45 minuten rijzen op een warme plaats.

11

Verdeel het deeg in porties als het gerezen is en maak er bolletjes van. Vul de briochevormpjes met het deeg. Je hoeft ze niet in te vetten.

12

Laat 30 minuten rijzen onder een schone keukenhanddoek.

De boter

1 l Room
13

Klop de room 20 tot 30 minuten in de keukenmachine met klopper tot het boter wordt. Het vet en het water worden van elkaar gescheiden.

14

Maak de neteldoek vochtig en wring hem goed uit.

15

Leg de neteldoek in een grote zeef en doe er de room in. Wring er zo veel mogelijk vocht uit.

grof zout
16

Meng een flinke snuif grof zout door de boter.

17

Laat de boter opstijven in de koelkast.

Afwerken en serveren

18

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

1 scheutje melk, 1 snuifje kristalsuiker, 1 ei
19

Klop het ei los met een scheutje melk en een snuif suiker. Bestrijk er de bovenkant van de broodjes mee met behulp van een keukenpenseel.

20

Bak de brioches 30 minuten in de voorverwarmde oven.

1 een selectie Belgische kaas
21

Leg de kazen op een kaasplank.

22

Serveer de brioche met de boter en de kazen.