Instructies

4 personen

De biscuit

1

Verwarm de oven voor tot 220 °C.

10 eiwitten, 90 g kristalsuiker
2

Klop de eiwitten schuimig met de suiker in de keukenmachine.

200 g amandelpoeder, 1 snuifje zout
3

Voeg er het amandelpoeder en een snuifje zout aan toe.

80 g bloem, 200 g bloemsuiker
4

Zeef de bloem en de bloemsuiker. Spatel het door het beslag.

5

Bedek 2 bakplaten met bakpapier. Stort er het beslag op uit en strijk het glad.

6

Bak 12 minuten in de voorverwarmde oven.

7

Haal de biscuit uit de oven. Stort uit op een keukenhanddoek. Laat afkoelen.

Crème au beurre

240 g kristalsuiker
8

Meng de suiker met een scheutje water. Verwarm op het vuur tot het suikerwater karamelliseert.

5 tl oploskoffie
9

Meng 5 cl heet water met de oploskoffie. Laat afkoelen.

3 eieren
10

Klop de eieren los.

11

Doop een kookpenseel in wat water. Strijk de rand van de pot in net boven de suikerrand.

12

Roer de eieren door de karamel.

400 g boter
13

Laat er al roerend de boter bij smelten.

14

Roer de koffie door het botermengsel. De crème au beurre moet goed stevig zijn.

15

Laat wat afkoelen.

De javanais – deel 1

16

Snijd de randen van de plakken biscuit en halveer ze. Je hebt nu vier plakken.

17

Leg een plak biscuit op een schaal. Verdeel een derde van de crème au beurre over de biscuit. Herhaal nog twee keer en eindig met een plak biscuit.

18

Laat de javanais een uur opstijven in de diepvriezer.

De ganache

50 g boter, 0,1 l Room
19

Verwarm de room op het vuur. Snijd de boter in blokjes en smelt ze in de room.

200 g Chocolade
20

Breek de chocolade in stukjes. Smelt de chocolade in de room en roer tot een glad, glanzend mengsel.

De javanais – deel 2

21

Snijd de kanten van de javanais mooi recht af.

22

Laat de javanais een paar uren opstijven in de koelkast.

23

Zet de javanais op een taartrooster.

24

Giet de ganache over het gebak. Strijk glad. De javanais moet overal bedekt zijn met chocolade.

25

Versier de javanais eventueel met ‘koffieboontjes’.