Instructies
4 personen
zout, 400 g aardappelen
1
Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
0,2 l olijfolie
2
Verwarm de olijfolie in een casserole.
1 Wortel, 1 stengel selder
3
Snijd de wortel en de selder in stukken. Stoof ze aan in de olijfolie en zorg dat de groenten onderstaan.
1 rode ui
4
Snijd vervolgens de rode ui in halve ringen en voeg ze toe aan de stovende groenten.
0,5 teentjes Look, tijm, 1 takje rozemarijn, peper, zout
5
Snijd de look fijn en laat meestoven met de groenten, gevolgd door de tijm, de laurier, peper en zout.
4 gerookte haringen
6
Snijd de haring open, verwijder de graten en haal het vel eraf. Snijd de vis in grote stukken.
0,1 l Witte wijnazijn
7
Laat de haring garen bij de groenten in de olijfolie. Zet het vuur onder de pan aan, zodat de inhoud opwarmt, maar niet frituurt. Voeg er vervolgens een scheut witte wijnazijn aan toe.
2 eierdooiers, 2 tl mosterd
8
Doe het eigeel met de mosterd en de witte wijnazijn in een maatbeker. Mix al een eerste keer.
0,2 l slaolie, peper, zout
9
Voeg er vervolgens de slaolie, een scheut water, peper en zout aan toe. Zet de mixer er nog eens in tot je een mooi gladde vinaigrette bekomt.
100 g veldsla, 0,5 bosjes Bieslook
10
Leg de veldsla in een mengkom, giet er de zelfgemaakte vinaigrette over en breng op smaak met de fijngehakte bieslook.
1 snuifje grof zout
11
Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en snijd ze in schijfjes. Schik de schijfjes aardappel vervolgens op een bord en bestrooi met wat grof zout.
Bieslook, kervelpluksels
12