Was alle groenten grondig zodat aarde of zand verdwijnen. Giet water in een soepketel en breng het aan de kook op een matig vuur.
1 stengel prei, 3 Wortels
2
Snijd de prei en de wortelen grof.
2 ajuinen
3
Pel de uien en snijd ze in grote stukken.
1 bosje peterselie, 3 stengels selder
4
Snijd de steeltjes van de peterselie. Verwijder de blaadjes van de selderstengels. (Het zijn de peterseliestelen en selderblaadjes die we nodig hebben voor de bouillon.)
Wist je dat... honing zoeter smaakt dan suiker? Daardoor heb je vaak minder nodig om gerechten of drankjes op smaak te brengen. Geïnspireerd? Klik hier om onze recepten te ontdekken.
De mosterdsaus
boter
10
Smelt een klont boter in een steelpannetje.
1 Sjalotten
11
Pel de sjalot en snipper ze fijn. Stoof de sjalotsnippers aan in de boter.
2 el bloem
12
Voeg de bloem toe en laat meestoven.
0,5 l Bouillon
13
Zeef de bouillon en giet een deel bij de sjalot. (De rest van de bouillon kan je invriezen voor toekomstige bereidingen.)
2 el scherpe mosterd, 1 el graanmosterd, 1 scheutje Room
14
Doe er de mosterd bij, en een scheutje room. Roer met een garde en laat binden tot saus.
peper, zout
15
Kruid met peper en zout.
Afwerken en serveren
0,5 bloemkolen
16
Maak de bloemkool schoon. Snijd het groene loof eraf en verdeel de kool in roosjes.
800 g aardappelen
17
Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Doe de roosjes bloemkool er de laatste minuten bij en kook ze beetgaar.
18
Haal de hammetjes uit de oven.
19
Giet de aardappelen en de bloemkool af.
1 bakje tuinkers
20
Serveer de hammetjes met gekookte patatjes, bloemkool en mosterdsaus. Werk af met wat frisse tuinkers.