Instructies

4 personen

De bouillon

3 l Water
1

Was alle groenten grondig zodat aarde of zand verdwijnen. Giet water in een soepketel en breng het aan de kook op een matig vuur.

1 stengel prei, 3 Wortels
2

Snijd de prei en de wortelen grof.

2 ajuinen
3

Pel de uien en snijd ze in grote stukken.

1 bosje peterselie, 3 stengels selder
4

Snijd de steeltjes van de peterselie. Verwijder de blaadjes van de selderstengels. (Het zijn de peterseliestelen en selderblaadjes die we nodig hebben voor de bouillon.)

4 takjes tijm, 4 blaadjes laurier, 1 takje rozemarijn, 2 kruidnagels, 15 Zwarte peperbollen, 1 snuifje zout
5

Doe de groenten samen met alle andere smaakmakers in de pot met kokend water.

2 varkenshammetjes
6

Voeg ook de varkenshammetjes toe. Laat de bouillon 1,5 uur trekken.

De hammetjes

7

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

8

Vis de hammetjes voorzichtig uit de bouillon en leg ze in de braadslede.

olijfolie, honing
9

Besprenkel met honing en olijfolie. Rooster de hammetjes gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.

De mosterdsaus

boter
10

Smelt een klont boter in een steelpannetje.

1 Sjalotten
11

Pel de sjalot en snipper ze fijn. Stoof de sjalotsnippers aan in de boter.

2 el bloem
12

Voeg de bloem toe en laat meestoven.

0,5 l Bouillon
13

Zeef de bouillon en giet een deel bij de sjalot. (De rest van de bouillon kan je invriezen voor toekomstige bereidingen.)

2 el scherpe mosterd, 1 el graanmosterd, 1 scheutje Room
14

Doe er de mosterd bij, en een scheutje room. Roer met een garde en laat binden tot saus.

peper, zout
15

Kruid met peper en zout.

Afwerken en serveren

0,5 bloemkolen
16

Maak de bloemkool schoon. Snijd het groene loof eraf en verdeel de kool in roosjes.

800 g aardappelen
17

Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Doe de roosjes bloemkool er de laatste minuten bij en kook ze beetgaar.

18

Haal de hammetjes uit de oven.

19

Giet de aardappelen en de bloemkool af.

1 bakje tuinkers
20

Serveer de hammetjes met gekookte patatjes, bloemkool en mosterdsaus. Werk af met wat frisse tuinkers.