Instructies
4 personen
De voorbereiding
1
Week de (droge) kikkererwten een nachtje in koud water. Je kunt uiteraard ook voorgeweekte kikkererwten kopen.
2
Ontdooi een portie groentebouillon, of maak verse bouillon.
De groentestoofpot
3
Pel de uien, snij ze eerst middendoor en vervolgens in kleine stukjes.
4
Pel de tenen look, snij ze in stukjes en plet ze tot pulp. Gebruik hiervoor het brede lemmet van je koksmes, of doe het met de lookpers.
5
Zet een ruime stoofpot op een zacht vuur. Verwarm de pot even voor. Doe er een scheut olijfolie in.
6
Stoof de stukjes ui enkele minuten in de olie. Roer tussendoor even. Voeg tussendoor de geplette look toe.
7
Schil de wortelen en snij er de topjes en de kontjes af. Verdeel ze in naar keuze in blokjes of fijne rondjes en stoof ze mee met de uien.
8
Schil de paprika met de dunschiller. Snij de groente in kwarten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in dunne reepjes. Gooi ze in de pot.
9
Spoel de selderstengels (zonder loof) en snij de dikste even overlangs in twee. Snij de stengels vervolgens in kleine stukjes, doe ze bij de rest van de groenten en roer.
10
Zeef de kikkererwten en spoel de geweekte erwten kort onder stromend water.
11
Doe de kikkererwten in de stoofpot en laat ze even meestoven.
12
Doe de geconcentreerde tomatenpuree in de pot en roer. Laat de rauwe tomatensmaak wegstoven.
13
Strooi een flinke snuif gedroogde oregano over het gerecht.
14
Voeg aansluitend de tomaten in blik toe. Gebruik kerstomaatjes of tomatenstukjes.
15
Wie van pikant houdt, doet er ook een beetje harissa bij. (pikante Tunesiche saus)
16
Giet de (warme) groentebouillon in de pot.
17
Snij het bruin brood in blokjes en doe ze in de groentestoofpot.
18
Voeg wat laurier toe en verse tijm.
19
Wie van een zachte Oosterse smaak houdt, kan er een snuifje ‘garam masala’ (Indiase specerijenmix) aan toe voegen.
20
Proef en kruid de stoofpot met een snuifje zout. Voeg enkel peper toe als je geen harissa hebt gebruikt.
21
Laat het gerecht zo’n 40 minuten pruttelen op een zacht vuur. Roer af en toe in de bereiding. Bereid intussen de pesto.
De pesto
22
Neem de blender erbij en voeg daarin enkele ingrediënten samen: de pijnboompitjes, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde pesto.
23
Voeg nu het sap van de citroen toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de koude saus en kruid ze naar smaak bij.
Het serveren
24
Proef vooraf of er al dan niet nog wat peper, harissa of zout in het gerecht ontbreekt.
25
Serveer de stoofpot in diepe borden en lepel over elke portie een beetje verse pesto.
26