Instructies

4 personen

De voorbereiding

200 g Witte bonen
1

Laat de witte bonen een nacht weken in water.

De groentesoep

3 l groentebouillon
2

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.

TIPJe kunt natuurlijk ook gewoon water gebruiken en eventueel een blokje groentebouillon.
boter
3

Smelt een klont boter in een grote soepketel.

2 ajuinen
4

Pel en snipper de uien. Stoof ze in de boter.

1 teentje Look
5

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Stoof de knoflook met de uien.

1 stronk prei, 2 stengels selder
6

Maak de prei en de selder schoon. Snipper ze fijn en doe ze ook in de soepketel.

3 Wortels
7

Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze bij de rest van de groenten.

TIPLiefhebbers kunnen natuurlijk ook een in blokjes gesneden aardappel toevoegen.
8

Giet de witte bonen af en laat ze even mee stoven in de soepketel.

9

Giet de warme groentebouillon bij de groenten.

tijm, laurier
10

Bind de tijm en laurier samen tot een bouquet garni. Leg het in de soep.

TIPJe kunt de tijm en laurier ook oprollen in een preiblad en sluiten met een paar cocktailprikkers.
peper, zout
11

Kruid de soep met peper en zout. Zet een deksel op de ketel en laat op een zacht vuur gaar worden.

250 g ham, 250 g erwten
12

Snijd de ham in blokjes en doe ze bij de soep. Doe ten slotte de bevroren erwtjes bij de soep en laat ze 5 minuten mee koken.

kervel
13

Schep de soep in borden en werk af met plukjes kervel.