Instructies
4 personen
De zoetzure saus
0,2 l Ananas sap, 1 el tomatenketchup, 1 el Tomatenpuree, 1 el suiker, 2 el azijn, 1 scheutje groentesap
1
We beginnen met de huisgemaakte zoetzure saus. In een kookpot voeg je het ananassap, de ketchup, de tomatenpuree, wat azijn en de suiker samen. Voor extra smaak voeg je ook een flinke scheut groentensap toe (bv. V8). Meng alles met een garde, zet het pannetje op een matig vuur en laat de saus zachtjes inkoken. Laat de saus achteraf wat afkoelen.
TIPProef de mengeling voor zoetzure saus die je maakt. Voeg indien nodig wat extra suiker, azijn of ketchup toe. Durf al eens te goochelen naar eigen smaak. Peper en zout voegen we later toe.
De loempia's
1 Preistengels, 2 Wortels, 0,5 courgettes, 100 g oesterzwammen, 4 lente-uien
2
Voor de vulling van de loempia’s snij je de groenten in julienne (heel fijne reepjes). Jeroen koos voor prei, lente-ui, wortel, courgette en oesterzwammen.
3
Verhit een (wok)pan met wat olijfolie en stoof daarin de fijne groenten kort aan.
1 scheutje sojasaus, sesamolie
4
Voeg een scheutje sojasaus en enkele druppels sesamolie toe.
4 loempiavellen (kleine), 4 loempiavellen (grote)
5
Het is tijd om de loempia’s te maken. Leg een groot loempiavel in ruitvorm op je werkblad. Precies in het midden leg je er nog een klein loempiavel bovenop.
1 ei
6
Klop een ei los met een klein beetje water. Dat wordt de lijm om de loempia’s mee dicht te kleven.
7
Leg een portie groenten in het midden van het (kleine) loempiavel. Strijk een likje eiermengsel over het bovenste en het onderste tipje van het kleine loempiavel en rol het kleine loempiavel dicht.
8
Smeer vervolgens de randen van het grote (onderliggende) loempiavel in met het eiermengsel. Vouw dit grote loempiavel rond het groentenpakketje, in de vorm van een enveloppe.
9
Verwarm de friteuse op 180°C. Bak de loempia’s tot ze goudbruin en knapperig zijn.
10