Instructies
4 personen
De gravad lax (12 uur op voorhand):
200 g witte suiker, 150 g zout
1
Meng in een diepe (oven)schaal het zout met de suiker.
2 el witte peper, 2 el all spice berry, 0,25 bosjes dille, 500 g zalm
2
Kneus de peperbollen en de allspice berries in de vijzel. Snijd de dille fijn. Voeg de kruiden toe aan het suiker-zoutmengsel. Meng alles goed onder elkaar en leg het stuk zalm met het vel naar boven in de schaal.
3
Dek de schaal af met vershoudfolie, zet er wat gewicht op en laat de zalm minstens 12 uur marineren (liefst nog iets langer).
De aardappelsalade en vinaigrette:
600 g Vastkokende aardappelen
4
Spoel de aardappelen onder koud water en kook ze in de schil gaar in gezouten water.
1 el honing, 2 el natuurazijn, 2 el scherpe mosterd, 2 el mosterd
5
Schep de honing in een kom en roer er de azijn onder. Lepel er de twee soorten mosterd bij en roer nog even.
peper, zout, 4 el slaolie, 0,25 bosjes dille
6
Kruid met peper en zout en voeg al roerend de sla-olie toe. Blijf roeren tot je een gebonden vinaigrette hebt. Snipper de dille fijn en meng hem onder de dressing.
1 rode ui
7
Pel de rode ui, snijd ze fijn en doe ze in een kom. Sprenkel er wat van de vinaigrette over en laat ze even marineren.
0,25 bosjes dille, 2 augurken, 2 el zure augurken, 2 el kappertjes
8
Snijd de verse augurk in blokjes en snipper de dille fijn en voeg ze toe. Snijd de kappertjes en de zure augurkjes in stukjes en voeg ze toe.
peper, zout
9
Voeg wat dressing toe aan de salade, kruid met peper en zout en meng alles goed onder elkaar.
10
Spoel de aardappelen onder koud water wanneer ze gaar zijn en pel ze. Snijd de aardappelen in schijfjes en meng ze onder de salade.
Afwerking:
11
Haal de zalm uit de marinade en haal het meeste van de marinade eraf. Snijd de zalm in flinterdunne plakjes en leg de plakjes op een grote schaal.
peterselie
12
Lepel de dressing erover en werk af met de peterselie.
knäckebröd
13