Instructies

4 personen

De tomaat-courgettesoep

1 liter kippen- of groentebouillon
1

Maak een keteltje verse kippen- of groentebouillon, of ontdooi een portie.

2 uien
2

Pel de uien en snij ze grof.

1 teentje Look
3

Plet de look, verwijder de schil en snij het teentje in stukjes.

4 tomaten
4

Snij elke tomaat in een zestal partjes.

1 scheutje olijfolie
5

Verwarm de soepketel of stoofpot op een matig vuur. Schenk er een scheutje olijfolie in.

6

Doe de stukken ui, tomaat en look in de pot met hete olie. Laat de groenten enkele minuten stoven. Roer alles regelmatig even om.

2 courgettes
7

Hak het steelstuk en het topje van de courgetten. Snij ze eerst overlangs door en vervolgens in grove stukken. Voeg de groenten toe aan de stoofpot. Roer alles regelmatig even om.

laurier, tijm, peterseliestelen
8

Maak een bouquet garni van enkele laurierblaadjes, takjes verse tijm en wat peterseliestelen. Bind de kruiden samen met een eindje keukentouw en laat ze meestoven met de soepgroenten.

700 g tomatenpulp
9

Voeg de tomatenpulp en de bouillon toe.

10

Laat de soep 20 tot 30 minuten sudderen op een zacht vuur.

peper, zout
11

Verwijder het bouquet garni en mix de soep glad met de staafmixer.  Proef de soep en kruid ze naar smaak met peper van de molen en wat zout.

12

Vind je de soep te dik, dan kan je naar voorkeur nog wat extra bouillon of water toevoegen.  Neem de soep in een thermosfles mee naar school of naar het werk.

De boterhammen met omelet

10 eieren
13

Neem een ruime mengschaal en breek er de eieren in. Kluts de eieren met een garde.

14

Verwarm de oven voor op 180°C.

4 sneetjes beenham
15

Verwijder het zwoerd van de ham en snij de plakjes in fijne reepjes.

80 g gemalen kaas
16

Meng de reepjes ham en de gemalen kaas onder het eiermengsel.

tuinkruiden
17

Pluk de kruiden en spoel ze onder koud water. Hak het groen fijn en voeg alles toe aan de geklutste eieren. (Gebruik een hoeveelheid en selectie van kruiden naar persoonlijke smaak.)

peper, zout
18

Voeg voldoende peper van de molen toe en een snuifje zout.

1 scheutje olijfolie
19

Strijk het bakblik in met een beetje olijfolie. Zo komt de omelet na het bakken gemakkelijk los. Roer in het eiermengsel en schenk in het bakblik.

20

Bak de omelet zo’n 25 minuten in de oven van 180°C. (De baktijd is afhankelijk van het type oven. Controleer de omelet regelmatig en haal ze uit de oven als ze voldoende stevig is.)

21

Laat de omelet afkoelen en stort ze nadien uit het bakblik.

bruine broden
22

Snij de kruidige omelet in dikke plakken. Beleg hiermee de boterhammen. Boter of margarine smeren hoeft niet.

23

Verpak de boterhammen en stop ze in de broodtrommel.

Het potje met groentesticks

2 wortelen
24

Spoel de groenten. Rasp of schil de wortels en snij ze in dikke frietjes.

0,5 komkommers, 1 bleke selder
25

Snij de komkommer in gelijkaardige dikke reepjes. De groente schillen is niet noodzakelijk. Verwijder het loof van de selder en schil de stengels met een dunschiller. Zo verdwijnen de hardste vezels. Snij de selder in hapklare reepjes.

1 scheutje ketchup, 2 el yoghurtmayonaise
26

Maak een dipsaus door de yoghurtmayonaise en de ketchup te mengen.

27

Schep een bodempje dipsaus in een bokaaltje en schik er van elke groente enkele sticks in. Dek het potje af.