0,2 l witte wijn, 0,5 dl natuurazijn, 0,1 l Water, 3 el suiker, 1 Steranijs, 1 kruidnagel, 1 tl zout, 0,25 Witte kolen
1
Let op: Reken voldoende tijd om de koolmarinade te bereiden en te laten koelen.
2
Zet een pot op een matig vuur. Voor de bereiding van de kool is een warme marinade nodig.
3
Schenk de witte wijn, de azijn, de suiker en het water in de pot.
4
Voeg er het steranijs, de kruidnagel en een flinke snuif zout aan toe. Roer de marinade.
5
Breng de marinade zachtjes aan de kook, tot ze even staat te pruttelen.
6
Maak intussen de witte kool schoon en rasp ze met een groenterasp. Doe de stukjes kool in een schaal en schenk er de warme marinade over.
7
Dek de schaal af met een vel vershoudfolie en laat het mengsel een uur afkoelen. De rauwe kool zal alle smaken van de marinade opnemen.
De gerookte eend
60 eendenborsten
8
Probeer om bij je slager of poelier versgerookte eendenborst te kopen. Vraag je professionele vriend om dunne sneetjes. Ik heb ze gesneden op stand 3 van mijn snijmachine.
9
Je kunt naar keuze het vetrandje wat bijsnijden. Laat in ieder geval een beetje vet aan de eend zitten want dit levert een belangrijke bijdrage aan de smaak.
10
Bewaar de sneetjes eend koel.
De lente-ui
6 lente-uien
11
Spoel de lente-uitjes en snij het groene loof eraf. Dat is wat je nodig hebt. (Bewaar de rest van de uitjes en verwerk ze in een ander gerecht.)
12
Maak overlangs een insnede en trek de individiuele groene blaadjes van de lente-ui los.
13
Stapel enkele langwerpige blaadjes lente-ui netjes op elkaar en snij ze in flinterdunne reepjes. Hoe fijner hoe beter.
14
Vul een schaal met ijskoud water. Gooi er indien mogelijk ook wat ijsblokjes in.
15
Doe de dunne snippers lente-ui in het koude water en plaats de schaal in de koelkast. Als alles goed gaat, zullen de groene reepjes ui mooi opkrullen.