Instructies

4 personen

Gegrilde lamskoteletten met boontjes en een tomatenslaatje

1

Kook de kleine nieuwe aardappelen (of vastkokende aardappelen) zonder ze vooraf te schillen.

2

Breng water aan de kook en dompel er de tomaten kort in (emonderen).

3

Snij de gepelde tomaten in kwartjes en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in piepkleine kubusjes.

4

Snipper de sjalotten in piepkleine stukjes en plet de look tot pulp. Verzamel de stukjes tomaat, sjalot en de lookpulp in een mengschaal.

5

Verhit een pan op een matig vuur, strooi er de pijnboompitjes in en rooster ze goudbruin. Hou de pitjes goed in de gaten, wat eens ze beginnen te verkleuren, dan gaat het snel.

6

Spoel wat (krul)peterselie schoon en snipper het groen zo fijn mogelijk. Ook de peterselie verdwijnt in de schaal met het slaatje.

7

Spoel de limoen. Rasp ruim de helft van de groene schil van de vrucht over het fijne slaatje. Strooi er de pijnboompitjes bij en schenk er wat fijne olijfolie en wijnazijn over.

8

Kruid de tomatensla met wat peper van de molen en zout. Meng alles zorgvuldig. Zet het slaatje koel.

9

Wrijf het vlees in met een beetje olijfolie. Kruid de lamskoteletten met redelijk wat grof zout en een flinke snuif peper van de molen. Laat het vlees de smaken van peper en zout opnemen. (Net voor het bakken veeg je het teveel aan peper en zout weg.)

10

Breng water aan de kook in een pot en voeg een snuifje zout toe. Spoel de boontjes en pits de topjes en de steelstukjes eraf.

11

Zodra het water kookt, gaar je daarin de boontjes tot ze beetgaar zijn. Dat moet lukken in minder dan 10 minuten. (Proef regelmatig even een boon ter controle.) Voeg eventueel een snuifje bicarbonaat toe, om de sprankelende groene kleur van de boontjes te behouden.

12

Verhit de grillpan op een hoog vuur. Geef de pan gerust 10 minuten de tijd om gloeiend heet te worden.

13

Veeg de overtollige peper en zout van de lapjes lamskotelet. Gebruik eventueel een vel keukenpapier.

14

Leg de lamskoteletjes in de hete pan. Grill ze 2 tot 3 minuten langs elke zijde. Tip: Verwarm de lamskoteletten kort in een oven 100 °C. Haal het vlees eruit en leg het kort op de hete grill of –de barbecue.

15

Serveer geurige gegrilde lamkoteletjes met warme boontjes en aardappelen en lepel er een flinke portie van de fijne en koele tomatensla over.