Instructies
4 personen
0,4 l Kippenbouillon
1
Verwarm de kippenbouillon. Een recept om zelf een ketel kippenbouillon te maken vind je hier.
2
Verwarm de oven voor op 160 °C.
800 g kalfswangen, peper, zout
3
Ontvlies de kalfswangen (of laat dat vooraf door de slager doen). Kruid ze met peper en zout.
boter
4
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot. Bak de kalfswangen kort in de gesmolten boter tot ze een goudbruin kleurtje en een korstje hebben.
2 ajuinen, 1 teentje Look
5
Pel de uien en snijd ze in stukken. Kneus en pel de knoflook. Snipper het teentje fijn.
3 stengels selder
6
Maak de selder schoon en snijd de stengels in stukken.
3 Wortels
7
Snijd de wortelen in blokjes.
8
Haal de kalfswangen uit de stoofpot en bak er alle groenten in.
tijm, laurier, 2 el bloem
9
Bind de tijm en laurier samen tot een bouquet garni en leg het in de pot. Schep er de bloem bij en roer.
10
Leg de kalfswangen terug in de stoofpot.
1 flesje geuze
11
Giet er het flesje oude geuze en de warme kippenbouillon bij.
peper, zout
12
Kruid met peper en zout.
3 kruidnagels, 3 tl mosterd
13
Breng op smaak met kruidnagel en mosterd. Roer goed.
14
Zet een deksel op de kookpot en laat 1,5 uur tot 2 uur garen in de voorverwarmde oven.
boter
15
Smelt een klont boter in een pan. Doe er een bodempje water bij.
3 stengels prei, peper, zout, tijm, laurier
16
Spoel de prei en snijd de stronken in drie gelijke stukken. Stoof ze in de boter. Kruid met peper, zout, tijm en laurier.
17
Dek af met een velletje bakpapier en laat braiseren (smoren) op een zacht vuur onder deksel tot de prei zacht is.
800 g aardappelen
18
Schil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water.
1 scheutje melk, 1 een klontje boter, 1 eierdooier, zout, nootmuskaat
19
Giet de aardappelen af en plet ze tot puree met een scheutje melk, een klontje boter en een eierdooier. Kruid met een snuif zout en nootmuskaat.
20