Instructies
4 personen
Gebraden piepkuiken met tijmpuree en paprikasalsa
4 piepkuikens, 1 scheutje olijfolie, 2 el kippenkruiden
1
Haal de piepkuikens uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Verwarm een heteluchtoven voor tot 180 °C. Meng een flinke scheut olijfolie met de kippenkruiden.
2
Haal de elastiekjes van de piepkuikens. Snijd de tippen van de vleugels. Halveer de piepkuikens en wrijf ze helemaal in met de gekruide olie. Zet de kip 30 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven.
800 g aardappelen, zout
3
Schil de aardappelen. Kook ze gaar in water met een snuifje zout.
1 gele paprika, 1 rode paprika
4
Schil de paprika’s. Verwijder de zaden en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (brunoise).
1 Sjalotten
5
Pel en snipper de sjalot. Meng de sjalotsnippers met de paprikabrunoise.
6
Strijk de piepkuikens na ongeveer 15 minuten nog eens in met de kruidenolie. Laat verder garen.
TIPPrik met een grote vork of satéprikker in het dikste deel van het piepkuiken (of de kip). Als het vocht dat er uit komt helder is, is het piepkuiken of de kip gaar.
3 tomaten
7
Schil de tomaten met een fijn mes of emondeer ze. Snijd ze ook in fijne brunoise.
TIPOm tomaten te emonderen, maak je een kruis in de onderkant en dompel je ze een paar seconden in kokend water. Dan dompel je ze in koud water en kun je de pel er heel gemakkelijk afhalen.
0,5 chilipeper
8
Snipper de chilipeper fijn.
Ciderazijn
9
Meng de tomaten met de paprika, de chilipeper en de sjalot. Doe er een flinke scheut olijfolie en een beetje ciderazijn bij. Breng op smaak met zout.
0,5 bosjes Bieslook
10
Snipper de bieslook en schep hem door de paprikasalsa.
1 bosje tijm
11
Spoel de tijm en rits de blaadjes van de takken.
1 klont boter, 1 scheutje melk, 2 eieren
12
Giet de aardappelen af. Plet ze met een klont boter, tijmblaadjes, een scheutje melk en 2 eierdooiers. Kruid indien nodig met wat extra zout. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.
13