Instructies

4 personen
1 braadkip
1

Haal de kip uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

800 g aardappelen
2

Was de aardappelen, maar schil ze niet. Breng water met een snuifje zout aan de kook en kook de aardappelen gaar.

3

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

4

Maak het elastiek rond de kip los, zodat je de buikholte kan openzetten (maar laat het elastiek wel zitten om de kip later weer dicht te maken). Zet de kip in een niet te grote kom met de open buikholte naar boven.

grof zout, peper, 0,5 citroenen
5

Strooi wat grof zout en peper in de buikholte. Pers er een halve citroen bij en stop de uitgeperste citroen in de kip.

2 teentjes Look, 1 takje rozemarijn
6

Kneus en pel de knoflook. Stop de teentjes in de buikholte. Doe er het takje rozemarijn bij.

1 Sjalotten
7

Pel de sjalot en snijd ze in kwarten. Prop de stukjes sjalot in de kip.

olijfolie
8

Giet tot slot een scheut olijfolie in de buikholte. Sluit de holte weer af met het elastiek.

olijfolie, 1 een klontje boter
9

Leg de kip in de braadslede en wrijf ze helemaal in met een laagje olijfolie. Leg nog een klontje boter op de kip, zodat ze straks mooi kleurt in de oven.

10

Zet de kip gedurende 1 uur in de voorverwarmde oven. Arroseer tijdens het braden regelmatig met braadjus.

De coleslaw

0,25 groene kolen
11

Snijd de groene kool in kwarten. Verwijder de harde kern en de buitenste bladeren. Rasp de kool in dunne sliertjes. Gebruik hiervoor een mandoline of een scherp koksmes.

bicarbonaat
12

Breng water aan de kook. Voeg een snuif bicarbonaat toe om de groene kleur van de kool te fixeren. Blancheer de slierten kool.

1 Sjalotten
13

Pel de sjalot en snipper ze fijn. Verzamel de sjalotsnippers in een grote mengkom.

14

Giet de groene kool af en koel onder koud stromend water. Laat uitlekken.

0,25 rode kolen
15

Verwijder de harde kern van de rodekool en rasp de groente bij de sjalot.

1 appel
16

Schil de appel en rasp het vruchtvlees bij de groenten.

2 el mayonaise, 2 el Zure room
17

Roer de mayonaise en de zure room door de sla. Meng er ook de uitgelekte slierten groene kool onder.

0,25 bosjes peterselie, 0,25 bosjes dragon, 0,25 bosjes Bieslook
18

Verzamel de takjes peterselie, dragon en bieslook op je snijplank. Hak de groene kruiden fijn en strooi ze over de coleslaw.

handvol pistachenoten
19

Hak ook de pistachenoten fijn en doe ze bij de sla.

peper, zout, appelazijn, 0,5 rode chilipepers
20

Breng verder op smaak met peper en zout, een scheutje appelazijn en fijngesnipperde chilipeper.

handvol rozijnen
21

Werk de coleslaw (of koolsla) af met rozijnen.

Afwerken en serveren

22

Giet de aardappelen af en verwijder het vel. Snijd de aardappelen in stukjes en meng ze mee onder de coleslaw.

23

Haal de gegaarde kip uit de oven. Gebruik een scherp vleesmes om de kip te trancheren. Snijd eerst het elastiekje weg. Ook de aromaten in de kip mogen eruit.

24

Serveer iedereen een sappig stukje kip met verse coleslaw erbij. Werk af met een lik olijfolie en grof zout.